GyártásTrend 2022. április 28. 13:05
Digitalizáció és fenntarthatóság a termelővállalatok napirendjén
A KPMG Global Manufacturing Prospects 2022 felmérése szerint a vállalatok vezetőinek figyelme a kettős átalakulás szükségességére irányul. A járvány, a klímaváltozás és a világpolitika kiszámíthatatlanságai a digitalizációhoz, illetve a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) célokhoz való igazodásra sarkallja őket. A termelővállalatoknak újfent szembesülniük kellett a stabil ellátási láncok fontosságával. Voltak azonban, akik a nehézségeket is saját javukra fordították. A megkérdezett vezérigazgatók több mint kétharmada úgy látja: cége élen járó és nem pedig követő az iparág alakításában.

A kutatásban 11 ország 146 vállalatvezetőjét kérdezték meg, 47 százalékuk 1 és 10 milliárd dollár közötti, 29 százalékuk pedig 10 milliárd dollár feletti árbevételű céget irányít.

A termelővállalatok vezetői két lényeges és egymással összefüggő erős tendenciát tapasztaltak meg a járvány során. Egyfelől azt, hogy milyen fontosak a stabil ellátási láncok a vállalataik ellenálló képessége szempontjából, másfelől pedig azt, hogy ennek az ellenálló képességnek a fejlesztésében mennyire szükségesek az új, digitális technológiák. Aki időben lépett, nemcsak a jövőbeli gazdasági sokkhatások ellen lesz képes védekezni, hanem versenyelőnyre is szert tehetett. 

A megkérdezett cégvezetők több mint kétharmada nyilatkozta azt, hogy globális zárlat idején is törekszik a stabil ellátási lánc biztosítására. Az ellenálló képesség fókuszba helyezése a járvány kihívásaira adott válaszok közül az elsők között szerepel. Ennek szükségessége agilitásra és gyorsabb döntésekre kényszeríti a vállalatokat. A digitalizáció kiemelt szerepet kap ebben.

Nem a járvány az egyetlen zavaró tényező az ellátási láncokkal kapcsolatban – itt a világpolitika is jelentős szerepet játszik. A kutatás szerint az ellátási láncok kockázatainak csökkentésére az egyik lehetséges módszer, hogy közelebb hozzuk a termelést a politikai és egyéb kockázatnak kitett régiókból. Nyugat-Európa termelő cégei immár szívesebben létesítenek gyárakat Törökországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában, és tehetik ezt akár Kínával versenyképes költségszint mellett, de mindenképpen alacsonyabb világpolitikai kockázattal.

A Global Manufacturing Prospects 2022 kutatás szerint a 2020–21-es gazdasági kilengések a cégvezetőket komoly kihívások elé állították, ugyanakkor pozitív hatások is érvényesültek. A megkérdezettek 70 százaléka véli úgy, hogy cége változtatja meg az iparágat, és nem fordítva. Szintén 70 százalékuk tekint a technológiai fordulatokra inkább lehetőségként, mint kihívásként. A lehetőségek megragadásának egyik módja lehet a felvásárlások és összeolvadások véghezvitele – a válaszadók 54 százalékának vannak ilyen szándékai. A növekedésnek azonban nem ez az elsődleges útja, a legtöbb válaszadó a szövetségeket és az organikus fejlődést jelölte meg.

A kutatás megállapította továbbá, hogy a járvány és a klímaváltozás kombinációja felgyorsítja a digitális átalakulást – ennek során a cégek keresik az eszközöket az új kockázatok kezelésére és az adódó lehetőségek kiaknázására. Az eredmények azt mutatják: még nem minden cégvezető látta be, hogy a digitális átalakulás és a fenntarthatóság kéz a kézben jár, és erősíti egymást. A digitalizáció segíthet csökkenteni az ellátási láncok kockázatait, és növelni a fenntarthatóságot. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a cégvezetők az ESG-kritériumok elérésére és az átláthatóság megteremtésére stratégiai célként tekintsenek.

Forrás: KPMG Global Manufacturing Prospects 2022

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend magazin áprilisi lapszámában jelent meg, amely ezen a linken olvasható.