Csődöt mondott egy kínai műholdszállító rakéta
A kedvezőtlen fordulat jelentősen felboríthatja az állam űrrepülési menetrendjét.

Kína legutóbbi rakétakilövése kudarcot vallott. A Hosszú Menetelés 5 (Long March 5) nevű jármű vasárnap sikeresen elstartolt a Csiucsüani Űrkilövő Központból (Wenchang Space Launch Centre), ám egy óra múlva abnormális fejlemények miatt visszaesett a Földre.

A pekingi irányítócsapat a repülési terv megváltoztatásával kísérletet tett arra, hogy még a levegőben megmentse a rakétát, ám próbálkozásaik hamvukba holtak. A monstrum és az általa szállított kísérleti kommunikációs műhold rövidesen a Csendes-óceánba csapódott.

A balsiker okát még keresik, de feltehetően a jövőbeli kilövési tervek csúszni fognak miatta. Három héten belül ez a második alkalom, hogy egy Hosszú Menetelés rakéta csődöt mondott. Június 19-én egy másik példány egy televíziós műholdat volt képtelen megfelelően Föld körüli pályára állítani. Arról már nem szól a fáma, hogy a két baleset között fennállhat-e valamilyen kapcsolat.

Kína azt tervezte, hogy még idén rovert küld a Hold sötét oldalára abban a reményben, hogy az általa begyűjtött szikla- és talajmintákat a segítségével később vissza is juttassa a Földre. A missziót egy Hosszú Menetelés 5 rakétával képzelték el, ám a jelenlegi események fényében valószínűleg jelentősen el fogják halasztani a kivitelezését.