Bizakodóak az elektrotechnikai és elektronikai ágazatban
Megrendeléseinek és bevételének tavalyi növekedése után bizakodóan tekint az idei év elé is a német elektrotechnikai és elektronikai ágazat – állapítja meg az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI éves jelentése.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) statisztikái szerint tavaly 6,7 százalékkal nőtt a német elektrotechnikai és elektronikai ipari ágazat megrendelésállománya a 2014-eshez képest. Ezen belül a külföldi megrendeléseké 10,2 százalékkal, a belföldieké 2,7 százalékkal emelkedett. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti 9,4 százalékkal, a világ többi részéről érkező megrendelések pedig 10,6 százalékkal nőttek. 

Decemberben 7,4 százalékkal nőttek a német elektronikai és elektrotechnikai ágazat megrendelései az egy évvel korábbihoz képest. A bel- és külföldi megrendelések nagyjából megegyező, 7,0 és 7,8 százalékos mértékben emelkedtek. Az euróövezeti ügyfelek 3,5 százalékkal, a világ többi részéről pedig 10,1 százalékkal növelték megrendeléseiket. 

Az ágazat termelése decemberben 2,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az éves termelésnövekedés így az előzetes számítások szerint 0,6 százalék. Az ágazat vállalatainak bevétele decemberben 15,9 milliárd euró volt, 3,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A belföldi bevétel 1,1 százalékkal 7,8 milliárd euróra, az exportbevétel 7,4 százalékkal 8,1 milliárd euróra emelkedett. Az euróövezeti partnerekkel fenntartott üzleti kapcsolat bevétele 21,3 százalékkal 3,0 milliárd euróra nőtt, a világ többi részéről származó bevétel pedig közel stagnált, 0,6 százalékkal 5,1 milliárd euróra emelekedett.

A teljes 2015-ös évben az előzetes adatok szerint az ágazat bevétele a szolgáltatások bevételével együtt 3,7 százalékkal, 6,2 milliárd euróval 178,0 milliárd euróra emelkedett. A belföldi bevétel stagnált, 0,1 százalékkal 86,5 milliárd euróra csökkent, az exportbevétel pedig a 2014-eshez képest 7,4 százalékkal 91,5 milliárd euróra emelkedett. Az euróövezeti partnerekkel fenntartott üzleti kapcsolatok bevétele 12,0 százalékkal 34,3 milliárd euróra, a világ többi részéből származó exportbevétel pedig 4,9 százalékkal 57,2 milliárd euróra emelkedett.

A ZVEI a 2016-os évre a megrendelések egy százalékos növekedését várja, és két százalékos növekedéssel 182 milliárd eurós bevételt prognosztizál.

Az elektronikai és elektrotechnikai ágazatban a ZVEI felmérése szerint a decemberi javulás után az idei év elején romlott kissé az üzleti hangulat. Az aktuális helyzetben némi romlást érzékeltek ugyanis az ágazati vállalatok, jóval bizakodóbbá váltak viszont az elkövetkező hat hónap üzleti kilátásait illetően.