Bivalyerős MI chipet mutatott be az Nvidia
Nem laptopokba szánja a teherbíró lapkát a techóriás.

Jetson Xavier nevű, tenyérnyi és 10 ezer dollárnyi teljesítményt tömörítő MI (mesterséges intelligencia) chipet mutatott be az Nvidia. A gyártó nem hétköznapi számítógépeket kíván működtetni az egylapkás rendszerrel.

„Ez a kis számítógép lesz az agya a jövő robotjainak” – jelentette ki Jensen Huang, a vállalat társalapítója és vezérigazgatója a Computex tajvani információtechnológiai szakvásár egyik sajtótájékoztatóján. Ide tartoznak például a vezető, repülő, úszó, a föld alatt ténykedő vagy esetleg az eper-, saláta-, illetve almaszedő robotok is.

Gyártója a Jetson Xaviert hat processzorral szerelte fel, amelyek másodpercenként akár 30 billió műveletet is el tudnak végezni. A megtervezése és kialakítása több mint 8000 ember öt éves munkájába került.

„Cégünk történetében ez volt a leghosszabb processzorfejlesztési projekt” – mondta Huang. Xavier számítási kapacitása nagyjából egy 10 ezer dolláros (pillanatnyilag kb. 2,7 millió forintos), grafikus feldolgozóegységekkel felszerelt munkaállomásénak felel meg. Hat beépített processzora között egy Volta Tensor Core GPU-t, egy nyolcmagos ARM64 CPU-t, egy kétszeres NVDLA mélytanulási gyorsítóegységet, egy képprocesszort, egy előrejelző processzort és egy videoprocesszort lehet felfedezni.

A Jetson Xavierral az Nvidia nem először próbál szerencsét az MI chipek világában. Az autonóm raktármunkás, gyümölcsszüretelő vagy más jellegű mezőgazdasági robotokban már bizonyított a cég technológiája. Az új jövevény igazi különlegessége, hogy hússzor erősebb az elődeinél.