Zamaróczy Ádám 2022. május 11. 09:12
Beüzemelik Európa legnagyobb úszó naperőművét
Júliusban kezdheti meg a munkát a négy futballpályányi létesítmény.

Júliusban megkezdheti az áramtermelést Európa eddigi legnagyobb területű, úszó napelemparkja. A portugáliai Alqueva víztározóra kihelyezett komplexum évente 7,5 gigawattóra elektromosságot lesz képes előállítani. Az összességében négy futballpályányi erőművet 12 000 napelem alkotja. A „ csomag” részét képezi még több lítiumakkumulátor is, amelyek együttvéve 2 gigawattóra villamos energia elraktározására lesznek alkalmasak. Az 1500 háztartás kiszolgálására hivatott, jókora nappanelegyüttest Portugália legnagyobb közműszolgáltatója, az EDP építette meg.

Forrás: EDP

A nyugat-európai ország jelentős energiákat fordít arra, hogy az importált fosszilis tüzelőanyagoktól mihamarabb függetlenítse magát. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja, hogy az ukrajnai konfliktus miatt a mondott energiaforrások ára az egekbe szökött.

Ana Paula Marques, az EDP igazgatói tanácsának egyik tagja szerint az Alqueva-projekt szerves részét képezi annak a stratégiának, melynek következtében a közműszolgáltató 2030-ra már kizárólag klímabarát technológiákra fog támaszkodni. Jelenleg a cég 25,6 gigawattos telepített kapacitását 78 százalékban teszik ki a megújuló energiára építő megoldások.

(Forrás: Interesting Engineering)