Bajban a NASA: mi lesz a mélyűri küldetésekkel?
Körülbelül 17 kilogrammnyi érhető el a NASA számára az űrjárművek meghajtásához használt, egyik legfontosabb anyagból. Ez még három nukleáris akkumulátorhoz elég.

Megközelítőleg 17 kilogramm kielégítő minőségű plutónium-238 áll még az amerikai űrügynökség rendelkezésére, ami igen komoly aggodalmakra ad okot a jövőbeli, mélyűri missziók tekintetében.

A plutónium-238 (Pu-238) nevű anyag a hidegháború hozománya, amely a nukleáris fegyverek létrehozásakor melléktermékként keletkezett. A tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásával (non-proliferáció) értelemszerűen az említett, radioaktív izotóp készleteinek növekedése is megrekedt. A gond csupán annyi, hogy a Pu-238 hihetetlen hasznos üzemanyaga a mélyűri küldetéseknek (Lásd: Voyager, Curiosity, New Horizons), ám tartalékai már csak három MMRTG (Többfeladatú Radioizotópos Termoelektromos Generátor) nevű nukleáris akkumulátor megalkotásához elegendőek. Létezik ugyan egy, a Pu-238-at sokkal gazdaságosabban használó nukleáris akkumulátor is (ASRG), ám az ezzel foglalkozó részleget a NASA tavaly bezárta.

Egyelőre annyit tudni, hogy az űrügynökség az egyik MMRTG-t a Mars 2020 kódjelű és a Curiosity roverrel csaknem egyező járművet használó misszióhoz kívánja felhasználni. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium közben újrakezdte a Pu-238 hazai célú előállítását, ám az űrprogramhoz elegendő mennyiség felhalmozásától még igencsak messze állnak.