Az 5 legnagyobb félvezető gyártó 2020-ban
A vállalatok és a fogyasztók világszerte félvezetőket használnak milliónyi eszközben, az okostelefonoktól kezdve a járműveken át az orvosi berendezésekig és természetesen a gyártásban is megjelennek. Az IoT előretörésével a félvezető-gyártó vállalatok szektora tovább virágzik, bemutatjuk az 5 legerősebbet közülük.

A jármű- és gépgyártásban egyre inkább keresik azon informatikai megoldásokat, amelyek képesek a különféle gyártósori szenzortechnológiai mérések integrált és intelligens kezelésére és elemzésére, támogatva ezzel az adaptív és intelligens gyártás megvalósítását. Az elérendő cél ezzel többek közt a gyártás energiahatékonyságának javítása, a selejt arány csökkentése, a gyártási folyamat optimalizálása. Az intelligens érzékelők számos aspektusból képesek értéket teremteni. Egyrészt a meglévő munkafolyamatok és műveletek terén nagyobb átláthatóságot biztosítanak, azonosítják az elemeket, meghatározzák azokat és környezeti feltételeiket. Ipari környezetében az intelligens érzékelők (segítenek nyomon követni a hőmérsékletet és a páratartalmat, naplózni tudják a historikus adatokat a készletezés és a minőségirányítás számára, illetve jelzik, ha eltérés történik, riasztanak meghibásodás, leállás esetén.

Mobil végberendezések, autonóm vezetés vagy mesterséges intelligencia – digitális világunkban a miniatürizálással és automatizálással szakadatlanul nőnek a számítógép teljesítményével szemben támasztott követelmények. Ennek következménye: egyre több tranzisztornak kell elhelyezkednie a félvezetőkön, a lapkakészletek belsejében. Ez nem új jelenség, mert már az Intel alapítója is tudta: a tranzisztorok száma egy integrált áramkörben úgy 18 havonta megduplázódik. Ez a Moore-törvényként ismert törvény ma is érvényes. Nézzük, melyek a világ legnagyobbjai ebben a szektorban!

Texas Instruments

Texas Instruments (TI) évtizedek óta teszi globális félvezető vállalat, amely analóg és beágyazott feldolgozási chipeket tervez, gyárt, tesztel és forgalmaz. Termékeik segítenek a hatékony energiagazdálkodásban, az adatok pontos gyűjtésében és továbbításában, valamint az adatalapú vezérlés biztosításában. A Texas Instruments története a Geofizikai szolgáltatások (Geophysical Service), 1930-ban alapított cégre vezethető vissza, TI-néven 1956-tól illetik. Autó- és űriparban megtalálhatók például a fejlett illesztőprogram-támogató rendszereik (ADAS), de az épületautomatizálásban, gyártás automatizálásban és vezérlésben és természetesen az orvosi eszközökben is a TI-mikroprocesszorok, memória chipek vagy más félvezetők.

 • Bevétel (TTM): 14,1 milliárd dollár
 • Nettó jövedelem (TTM): 5,0 milliárd dollár
 • Piaci érték: 115,8 milliárd dollár
 • 1 éves lezáró teljes hozam: 21,8%

Intel

Az Intel, egy integrált eszközgyártó, amely alaplapi lapkakészleteket, hálózati interfészvezérlőket és integrált áramköröket tervez, valamint gyárt és talán az ő nevük a listában a legismertebb. 1968-ban, miután magyar kollégájukkal, Gróf Andrással, alias Andrew Grove-val, otthagyták a Fairchild Semiconductor International vállalatot, az integrált áramkörök majdani egyik megalkotója, Robert Noyce, fizikus, valamint –a leginkább a róla később elnevezett törvényről (Moore-törvény) ismertté vált– Gordon Moore, fizikus, kémikus, megalapították az Intel Corporationt. A cég kezdeti termékei memória chipek voltak, kifejlesztették a világ első fém-oxid félvezetőjét. Ma az Intel processzorokat hoz létre különféle számítógépes és technológiai vállalatok számára, kifejlesztett például egy speciális AI-gyorsítót, az Intel Crest termékcsaládot.

 • Bevétel (TTM): 75,7 milliárd dollár
 • Nettó jövedelem (TTM): 22,7 milliárd dollár
 • Piaci érték: 256,1 milliárd dollár
 • 1 éves lezáró teljes hozam: 34,1%

Qualcomm

A Qualcomm egy globális félvezető és telekommunikációs vállalat, amely vezeték nélküli kommunikációs termékeket és szolgáltatásokat tervez és forgalmaz. A vállalatot 1985-ben alapították amerikai egyetemi tanárok és üzletemberek. Az első fejlesztésük egy műholdas navigációval kapcsolatos szolgáltatás volt. A távközlési társaságok világszerte használják a Qualcomm szabadalmaztatott CDMA (kódosztásos többszörös elérésű) technológiáját, amely szerves szerepet játszott a vezeték nélküli kommunikáció fejlesztésében. Snapdragon ARM architektúrájú SoC processzorcsalád chip-készlete számos mobil eszközben megtalálható.

 • Bevétel (TTM): 24,7 milliárd dollár
 • Nettó jövedelem (TTM): 4,0 milliárd dollár
 • Piaci érték: 101,2 milliárd dollár
 • Egyéves végső hozam: 34,2%

NVIDIA Corp. (NVDA)

Az Nvidia legismertebb fogyasztói és csúcskategóriájú videokártya-sorozatáról ismert, bármilyen alakú és méretű számítógépen megtalálható. Ezek a grafikus feldolgozó egységek, vagy GPU-k népszerűek a számítógépes játékosok, a digitális művészek és a számítógépes tervezéssel dolgozók körében. 2017 körül kezdve a vállalat lendületet kapott az üzleti életnek a kriptovaluta-bányászatban is, ahol a GPU-k hatékonyabb digitális valuták előállításához vezettek, mint a hagyományos technológiák. A cég komoly kutatásokat végez a mesterséges intelligencia területén is. Legnagyobb erőssége az alapvető lapkakészlet-technológiában rejlik, GPU-jait elsősorban az AI modellek nagy volumenű, nagysebességű képzésére optimalizálták.

 • Bevétel (TTM): 11,8 milliárd dollár
 • Nettó jövedelem (TTM): 3,3 milliárd dollár
 • Piaci érték: 227,2 milliárd dollár
 • 1 éves lezáró teljes hozam: 155,5%

Tajvani Félvezetőgyártó Vállalat

Chipjeit személyi számítógépekben és perifériás termékekben használják, információs alkalmazásokban, vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs eszközökben, autó- és ipari berendezésekben, beleértve a fogyasztói elektronikát, például a digitális videó lejátszókat, a digitális televíziókat, a játékkonzolokat és a digitális fényképezőgépeket. A társaságot Chung Mou Chang alapította 1987-ben. A TSMC rendelkezik a világ legnagyobb félvezető-öntödéjével globális kapacitása 2020-tól évente körülbelül 13 millió mikrochipjeket készít. A TSMC több dologbn is kitűnik, az első öntöde, amely 7 nanométeres gyártási képességeket biztosít, és az első, amely nagy mennyiségben forgalmazta az extreme ultraibolya (EUV) litográfia- technológiát, amely 10 nanométernél kisebb szerkezetméretek gyártását teszi lehetővé.

 • Bevétel (TTM): 37,9 milliárd dollár
 • Nettó jövedelem (TTM): 13,1 milliárd dollár
 • Piaci értk: 293,5 milliárd dollár
 • 1 éves lezáró teljes hozam: 58,8%

A félvezetők globális értékesítése közel 500 milliárd dollárt tesz ki évente és bővülés a jövőben is megtartja dinamikáját, nem utolsósorban azért, mert a kereslet más területeken is növekedni fog, mint például a fogyasztói elektronikában vagy az ipari környezetekben és a AI, a mélytanulási rendszerek egyik pillére, amely technológia elképesztő ütemben fejlődik.