APAS kollaboratív robotcsalád
A jövő gyárában kiemelten fontos az emberek és a gépek biztonságos együttműködése, ezért fejlesztette ki a Bosch Rexroth az érintésmentes, biztonságos és költséghatékony APAS asszisztenscsaládot.

Az APAS a világon egyedülálló módon érintésmentes technológiával rendelkezik, a robotok különlegesen kialakított, kapacitív érzékelőfelülete kulcsfontosságú az ember és robot biztonságos együttműködésének összehangolásában: ha egy dolgozó túl közel kerül az APAS asszisztenshez, az azonnal megáll, még mielőtt ember és robot egymáshoz érnének. Amikor a munkavállaló biztonságos távolságra került a robottól, akkor az APAS asszisztens önállóan folytatja a munkát ott, ahol korábban abbahagyta. Ha a dolgozó nem tartaná a megfelelő távolságot, a gyártásasszisztens képes automatikusan biztonságos sebességre kapcsolni. A robot számos munkafolyamatot támogathat, akár közvetlenül az operátor mellől is, miközben arra is képes, hogy nagy pontossággal és önállóan végezzen el monoton vagy nem ergonomikus feladatokat.

Kiemelkedő gyorsaság

A Bosch biztonsági koncepció lehetővé teszi azt is, hogy az APAS robot az adott helyzethez igazítsa munkasebességét. A hat szabadságfokú asszisztens kollaboratív üzemmódban akár 750 mm/s sebességre is képes (kollaboratív mód kikapcsolásával akár 3000 mm/s), ami kiemelkedően gyors a 250 mm/s-os piaci átlaghoz képest (kollaboratív mód kikapcsolásával az átlag 1000 mm/s).

Műszaki paraméterek

Cikkünk eredetilek a RoboTech 2020 katalógusban jelent meg.