Akkumulátorrá válhatnak Albion északi-tengeri partjai
Egy újonnan kifejlesztett eljárással sziklákban lehet elraktározni a megújuló úton megtermelt többletenergiát.

Az Edinburgh-i Egyetem egyik új kutatása arra a megállapításra jutott, hogy az Egyesült Királyság északi-tengeri partjainak sziklái hatékony tárhelyei lehetnek a megújuló úton generált többletenergiának. Az erőtartalékot sűrített levegő formájában lehetne elraktározni a kőzetben.

Miután a tudósok kidolgozták a „compressed air energy storage"-nak (CAES) elnevezett eljárást, matematikai modellek segítségével felmérték, hogy az északi-tengeri partszakaszon mekkora potenciállal működhetne.

Számításaik szerint a technikával másfélszer annyi energiát lehetne félretenni, mint amennyire egy átlagos január-februári időszakban az Egyesült Királyságnak szüksége van.


A CAES eljárás összeségében három lépésből áll:

•    egy, a felhasználatlan energiával meghajtott motorral sűrített levegőt állítanak elő,
•    az újonnan keletkezett gázt sziklákba vájt üregeken keresztül a homokkő pórusai közé vezetik,
•    energiaínség esetén a sűrített levegőt kiszabadítják a pórusok közül, és a gáz egy turbina meghajtásával áramot generál,

A procedúra egyelőre drága, de az ötletgazdák azt remélik, hogy némi csiszolgatás után lejjebb tudják majd szorítani az árát. A technikát ismertető tanulmányt a Nature Energy című folyóirat 2019. január 21-i számában publikálták a tudósok.