Akár a vörös tégla is akkumulátorrá alakítható
A Washingtoni Egyetem tudósai rájöttek, miként lehetne akkumulátorrá változtatni a világ egyik legelterjedtebb építőelemeként ismert vörös téglát. 

Koncepciójuk életképességét egy, a Nature Communications-ban közzétett tanulmányukban sikerült bebizonyítaniuk. Kísérleteik folyamán egy zöld LED-lámpát közvetlenül égve tartó téglákat tudtak létrehozni a szakemberek:

A projekt keretében egy PEDOT nevű, nanoszálakból álló polimerből előállítottak egy bevonatot, amely a téglára felkenve szétterjed az építőelem lukacsos belsejében. A polimer itt csapdába esik és az áram vezetésére, illetve eltárolására is alkalmas „ionszivaccsá” válik. A vörös téglákban lévő vas-oxid (rozsda) elengedhetetlen a polimerizációs reakció kiváltásához.

A kutatók szerint az ilyen téglákból készült falak később nagy mennyiségű energia elraktározására is alkalmasak lehetnek, és akár 10 000-szer is újra lehet majd tölteni őket. A szakemberek elmondása alapján 60 szokványos építőelem egy hagyományos vészvilágító rendszert jelenleg 50 percig tudna működésben tartani, és a rendhagyó akkumulátor feltöltése 13 percet venne igénybe.

A szakemberek most olyan módszereken dolgoznak, amelyekkel a nanoszálak szerkezetét más félvezetőket is tartalmazó kompozitokká alakíthatják, hogy aztán így akár egy nagyságrenddel is megnövelhessék az általuk befogadható energia mennyiségét.