Ágazati megoldások élőben
A Chiron cég a hannoveri EMO 2017 kiállításon többek között nagy termelékenységű öttengelyes megmunkálóközpontokat, automatizálási megoldásokat és a gyártás optimalizálását szolgáló digitalizációt mutat be.

Szeptember 18. és 23. között a világ legnagyobb fémmegmunkálási szakvásárán, a hannoveri EMO-n a Chiron a vállalatcsoport standján együttesen állít majd ki a Stama, a Scherer Feinbau és az utólagos kiépítések (retrofit) specialistájának számító CMS céggel. A felvonultatott, részben automatizált gyártási megoldásokkal élő forgácsolási bemutatókat tartanak, amelyek során a legkülönbözőbb ágazatok számára állítanak elő termékeket. A paletta a gyógyászati rendeltetésű fogászati szögfejektől és nemesacélból készülő csontlemezektől az autóipari szektor hengerfejein és hossztartóin, a légi közlekedési és az űrhajózási technika turbinaalkatrészein át egészen a gépgyártásban használatos hidraulikai blokkokig terjed. A SmartLine gyűjtőfogalom alatt szoftvermodulokat mutatnak be a gépek intelligens vezérlése, digitális hálózatba kapcsolása és a gépekkel folytatott kommunikáció számára.

Gyors öttengelyes megmunkálás

Első ízben állítják ki egy szakvásáron a Precision+-technológiának köszönhetően igen termelékeny kétorsós DZ 08 FX Precision+ típusú berendezést. Ez a maga 14 kW-os teljesítményével maximum 7 Nm forgatónyomatékot produkál, és képes akár 40 000 fordulat/perc fordulatszámot elérni csupán 1,9 másodperc felfutási idő alatt. A nagyfokú dinamikát bizonyítják a gyorsulási értékek: az x tengely mentén 10 m/s2, az y tengely mentén 17 m/s2, valamint 20 m/s2 a z tengely irányában. Gyorsmenetben 75 méter/perc (x/y) és 100 méter/perc z sebességgel is lehet dolgozni. Ennek akár 3,0 másodperc forgácstól forgácsig idő és mintegy 0,8 másodperc alatt lebonyolítható szerszámcsere az eredménye.

A kétorsós DZ 08 FX Precision+ megmunkálóközpont minimális időigényű öttengelyes megmunkálást kínál (forrás: Chiron)

Az úgynevezett Precision+-technológiánál az x, y és z tengely mentén érintés nélküli közvetlen lineáris hajtásokat használnak. Ezek nagyobb induló lökést tesznek lehetővé, és ezzel gyorsabban elérhető az adott előtolási sebesség. Ráadásul nagyobb pályasebességekkel lehet dolgozni, és javul a szabályozási és a felületminőség. Minden tengely irányában a legnagyobb pontosságról a közvetlen útmérő rendszerek gondoskodnak. Ezt a termékújdonságot nemesacélból készülő csontlemezek gyártásának mintáján mutatják be.

Ezenkívül a Chiron kiállítja az FZ 12 FX Magnum és az FZ 18 FX Magnum típusjelzésű öttengelyes maróközpontját kibővített géptérrel. Ezekkel úgynevezett bliszkeket (integrált lapátos turbinatárcsákat) marnak repülőgép-turbinákhoz és hidraulika-vezérlőblokkokhoz.

Esztergálás és marás egyidejűleg

Ha az a feladat, hogy ugyanazon időben kell esztergálni és marni is, akkor kínálkoznak a Mill Turn-technológiával működő szerszámgépek, mint amilyen az FZ 08 MT Precision+ is. Az elfordítható fejből, esztergaorsóból, revolverfejből és ellenorsóból álló kombináció komplex munkadarabok öttengelyes megmunkálását hat oldalról teszi lehetővé.

Integrált automatizálás Variocell Uno egységgel: esztergálás Scherer VDZ 100/DS és marás Chiron DZ 12 W berendezéssel

Komplett berendezés esztergáláshoz, maráshoz

Egy átfogó automatizálási példát mutat be a Chiron egy olyan komplett berendezéssel, amelyet a Scherer Feinbau céggel közösen fejlesztett ki hengerfejrészegységek kétorsós esztergálására és marására. A teljességgel illesztőegység nélküli kombinációs megoldásban egy Scherer gyártmányú, VDZ 100 DS típusú függőleges esztergagépet kapcsoltak össze egy Chiron DZ12 W típusú megmunkálóközponttal, amelyhez munkadarab-cserélő és Variocell Uno típusú integrált robotcella tartozik. Ezzel a berendezéssel lehetővé válik a kiszolgálószemélyzet nélküli gyártás jól tervezhető átfutási időkkel, raktári készletezés nélkül.

 

Következetes szoftveres fejlesztések

Az automatizálás során lényeges tényezőnek számítanak azok az intelligens szoftvermodulok, amelyeket a Chiron SmartLine elnevezéssel kínál. A gépek és a folyamat diagnosztizálását szolgálja a felhasználóspecifikusan konfigurálható DataLine applikáció. Begyűjti az adatokat az alkatrészekről, a szerszámokról és a megmunkálóközpontoktól, majd feldolgozza azokat, és továbbítja a vállalaton belül a mindenkori kívánt helyre. A sorozatgyártás során segít abban, hogy a folyamatok közben már a csekély mérvű eltéréseket is és azok okait fel lehessen ismerni. Ilyen módon hozzájárul a gépek rendelkezésre állási idejének növeléséhez.

Digitális megoldások a gyártás optimalizálására a SmartLine gyűjtőfogalom alatt

Ezt egészítik ki a különböző szoftvereszközök a webalapú távdiagnosztikához és távkarbantartáshoz (RemoteLine), valamint az NC-programok elkészítésének automatizálásához és szimulálásához (ProcessLine).