A Tesla új eszközzel győzné meg a kétkedőket
Az elektromos autókat gyártó Palo Alto-i óriás egy sima szoftverfrissítéssel tenné még valószínűtlenebbé, hogy járművei a semmi közepén lerobbanjanak.

A legújabb frissítés két alapvető hozadéka a következő: egyrészről az update-tel az autó még pontosabban meg tudja saccolni, hogy még mekkora távolságra elegendő a rendelkezésre álló energiamennyiség, hiszen most már az erős szeleket és a domborzatot is képes lesz beleszámítani a jóslataiba. (A vezetési körülményeket [forgalmi helyzet], illetve az energiahasználatot [pl. klímaberendezés] ugyancsak figyelembe veszi a frissítés, de igazából ezek a kondíciók nem sok vizet zavarnak.) Egy új, Trip Planner nevű útvonaltervező pedig proaktívan figyelmezteti a vezetőket, ha fennáll a veszély, hogy nemsokára hatótávolságon kívülre fognak kerülni. A rendszer a töltőállomásokkal valós időben tud majd kommunikálni, és a „feltöltődéshez” és a célállomás eléréséhez az optimális lehetőségeket fogja felkínálni a sofőröknek.

A hatótávolságot még pontosabban megjósló rendszer és a Trip Planner mellett a frissítés egyébként még olyan, további fontos biztonsági funkciókat is tartalmaz, mint az automata vészfék, a holttérfigyelő, illetve az oldalirányú ütközés esélyét latolgató rendszer. A következő update letöltése után pedig állítólag már az automata kormányzás is lehetővé válik, amellyel kapcsolatban a közlekedésbiztonságiak véleményét egyelőre homály fedi.

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezérigazgatója szerint az idő előtti „kiüresedéstől” egyébként főleg olyanok tartanak, akiknek még nincs „raktáron” a cég által előállított kocsikból. Ezek az elektromos autók versenytársaiknál még az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint is messze nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek. Az új frissítéssel mindenesetre vélhetően egyre kisebb „ellenállás” mutatkozik majd a gépkocsik piacán az elektromos autókkal szemben.