A nap állását követi az új napraforgó napelem
A bostoni SmartFlower Solar vállalat napenergiával működő intelligens virágokat készített, amelyek nyomon követik a napot, hogy ily módon több energiát termeljenek.

A létesítmények 5 méter magasak, a nap pályájának megfelelően nyitnak ki és zárulnak be, és évente körülbelül 5000 kWh energiát termelnek. A rendszerek akár 40 százalékkal több energiát termelnek, mint a hagyományos napelemek.

Forrás: Interesting Engineering

Ráadásul saját akkumulátorral rendelkeznek. 2019 szeptemberében a SmartFlower Solar bemutatta új integrált akkumulátoros tárolórendszerét, a Smartflower +Plus-t, amely még sokoldalúbbá teszi ezeket a paneleket. A SmartFlower Solar a NEC Energy Solutions vállalattal áll együttműködésben. A NEC Energy Solutions a Smartflower +Plus akkumulátorait szállítja annak érdekében, hogy az ügyfelek tiszta, megbízható energiát állíthassanak elő, majd pedig hatékonyan tárolhassák azt, függetlenül attól, hogy a hálózaton vagy azon kívül tartózkodnak.

„A napelemes cégek mostantól az iparág legintelligensebb és legvonzóbb kéttengelyes napelemes nyomkövető és energiatároló rendszerét kínálhatják ügyfeleiknek. A napelemek és az energiatárolás iránti kereslet növekedésével a Smartflower +Plus telepítésének egyszerűsége forradalmasítja az iparágat” – jegyezte meg Jim Gordon, a SmartFlower Solar vezérigazgatója.

Ezek az akkumulátorok szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között (-40°C és +60°C között) is életképesek, akár kétszer annyi felhasználható energiát kínálnak, 50-szer hosszabb élettartammal rendelkeznek, és töltési idejük 100-szor gyorsabb, mint a tipikus ólom-sav akkumulátoroké.

A közelmúltban, 2021 márciusában a Vodafone Spain ezeket a virágokat alkalmazta, és segítségükkel immár 100 százalékban megújuló villamosenergia-felhasználással büszkélkedhet. A cég közölte, hogy Smartflower napelemet telepített spanyolországi madridi központjában.

A Boston Globe szerint 2021 augusztusáig körülbelül 350 Smartflowert telepítettek az Egyesült Államokban és 1800-at Európában. Valószínűleg ez a szám azóta csak nőtt.