A McDonald’s szemetéből készít autóalkatrészeket a Ford
A fenntarthatóság jegyében állt össze a két nagy múltú amerikai vállalat.

A McDonald’s és a Ford új együttműködése értelmében az autógyártó a gyorsétteremláncnál termelődő hulladékot felhasználva készít alkatrészeket a kocsijaihoz. A Ford a meki kávékészítés során keletkezett egyik melléktermékét hasznosítja újra, hogy többek között ez használva gyártson fényszórókat az autóihoz. Debbie Mielewski, a Ford fenntarthatósági felelőse az AdWeeknek elmondta, nem véletlenül esett választásuk pont a kávéra. Mint mondja, a cég már évek óta kísérletez növényi és újrahasznosított alapanyagokkal, ő maga pedig reggel, délben és este kávézik (ahogy még milliónyi ember rajta kívül), így elkezdte izgatni, hogyan lehetne ezt használni.

A kutatók feladata első körben az volt, hogy megtalálják a kávéfogyasztás azon mellékterméket, amit hasznosítani lehet az autóiparban, mikor ez megvolt, a Ford felkereste a mekit, ami évente nagyjából egymilliárd pohárral ad el az italból. Mivel pedig természetesen a McDonald’snál is folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy fenntarthatóbbá tegyék a működésüket, nem volt nehéz megállapodni az együttműködésről. Ennek eredményeként a decemberben piacra kerülő Ford Lincoln Continental lesz az első olyan kocsi, aminek az alkatrészei nyomokban kávét tartalmaznak.

Ha kíváncsi vagy a technológiára is, ami emögött áll, ebben a videóban elmagyarázzák, hogyan kerül a kávé mellékterméke az autókba: