A Marsról hozna talajmintát a SpaceX űrkapszulája
A járműnek a vörös bolygón egy rover nyújtaná át a begyűjtött anyagokat.

A SpaceX Dragon nevű kapszulája a Föld és a Nemzetközi Űrállomás között már 2012 óta oldja meg az igényelt készletek kétirányú szállítmányozását. Egy kutatócsapat most „mérföldekkel nagyobb” kihívás elé állítaná az amerikai cég űrjárművét.

A „Red Dragon” (Vörös Sárkány) kódnevű elgondolás egyelőre csupán koncepció, vagyis momentán még nem készült konkrét terv a megvalósítására. A tudósok gondolatkísérlete szerint mindazonáltal a Dragon akár randizhatna is a 2020-as Mars-roverrel, amely a vörös bolygó talajmintáival láthatná el az űrkapszulát. A NASA-nak ez idő szerint még nem alakult ki határozott elképzelése a minták hazaszállítására.

Nem úgy a „Red Dragon” csapatának, mely szerint így nézhetne ki a misszió: a Földről egy SpaceX rakétán fellőnék a kapszulát, amely elutazna a vörös bolygóra, és a planétán a rover, vagy egy általa felhalmozott talajminta közelében érne … marsot.

A karokkal felszerelt Dragon ezután felmarkolná a rover által begyűjtött talajmintát (vagy kudarc esetén saját maga vájná ki a szükséges adagot), és a matériát az önnön tetején elhelyezkedő, hordozójárműbe pakolná. Ez utóbbi hozná vissza a mintát a Földre.

Bár ez igen sok vesződségnek tűnhet néhány kődarabért és egy maréknyi koszért cserébe, ám ezek választ adhatnak az emberiséget most már tényleg régóta nyüstölő kérdésre, hogy volt-e (illetve van-e) élet a Marson.

Ugyan Elon Musk nem vesz közvetlenül részt a projektben, a Tesla vezérigazgatója a Twitteren már kifejezte a támogatását. Mi több, az amerikai mogul esetlegesen akár még nehezebb feladatokat (egy Mars-béli, emberlakta kutatóállomás ellátása?) is elképzelhetőnek tartana a Dragon számára.