A luxus hajózás is zöldül
Az Energy Observer Developments (EODev) hidrogénes hatótáv-növelőjébe integrált Toyota üzemanyagcellás technológia nulla CO₂- és koromkibocsátást, valamint zajtalan hajózást biztosít.

A Hynova egyedülálló koncepció és valóra vált álom Chloé Zaied vezérigazgató számára. Chloé igyekszik forradalmasítani a jachtipart, és fenntartható és ökológiai alternatívát teremteni. Hynova a megújuló energiát egy új szintre emeli egy piacra dobott hidrogénüzemű hajóval. Hynova azon dolgozik, hogy kielégítse a jachtipar jelenlegi igényeit, miközben tisztább óceánt hoz létre a jövő generációi számára.

A REXH2 a Toyota üzemanyagcellás technológiáján alapuló, moduláris, hajókra szánt, hidrogén-alapú áramforrás. A rendszert már sikeresen tesztelték a nyílt tengeren az Energy Observer hajón, egy atlanti átkeléseket is magában foglaló, több mint 7000 tengeri mérföldes utazás során. Az REXH2-ben alkalmazott elektromos hibrid technológia zajmentes tengeri, illetve folyami hajózást tesz lehetővé CO₂- vagy koromkibocsátás nélkül. A múlt héten az Energy Observer Developments bejelentette, hogy az REXH2 rendszert beépítették egy HYNOVA 40 típusú hajóba (egy 12 méteres HYNOVA jacht), hogy megvizsgálják, hogyan képes a rendszer kiszolgálni a szabadidős célú szuperjachtokat. Míg az Energy Observer hajó elsődleges erőforrását a napelemekből és szélenergiából származó áram táplálja, a HYNOVA jacht egy akkumulátoros elektromos hajó, felszerelve egy hidrogénes hatótáv-növelővel, aminek központi eleme a Toyota üzemanyagcellája. A 12 személyes jacht az első olyan kishajó, amit üzemanyagcellás technológia hajt, illetve ami nulla károsanyag-kibocsátással működik. A kísérlet célja, hogy a hajózási szektorban is meghonosítsák a hidrogénes-elektromos hibrid technológiát. A REXH2-ben működő Toyota üzemanyagcellás modul akár 60 kW nominális teljesítményt is képes leadni. A rendszer a Toyota Mirai személyautóból ismert üzemanyagcellás technológián alapul. Az EODev és a Toyota csapatai által elvégzett kutató-fejlesztő munkának köszönhetően sikerült ezt a technológiát tökéletesen adaptálni a tengeri körülmények miatti komolyabb igénybevételéhez.

Az ehhez hasonló projektek révén a Toyota egy átfogóbb, a sokféle felhasználáshoz rugalmasan hozzáalakítható, üzemanyagcellás technológián alapuló üzleti stratégia megvalósításán dolgozik. Az üzemanyagcellás modulok szállítása mellett a Toyota Motor Europe üzemanyagcellás üzleti részlege műszaki támogatást és tanácsadást is biztosít a felhasználók számára. A Toyota alkalmazások széles körébe integrálja üzemanyagcellás technológiáját, köztük személyautókba, targoncákba, autóbuszokba, teherautókba, generátorokba és hajókba.