A gyártástechnika értéklánca a tervezéstől a minőségig
A februári Metav gyártástechnológiai szakvásár az ipart leginkább foglalkoztató kérdésekre fókuszál, és elsődleges célja, hogy segítse az ipar 4.0 áramlatához való csatlakozást – hangsúlyozták a szervezők a rendezvény december eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján a németországi Blombergben.

Február 20. és 24. között a Metav fémipari gyártástechnológiai szakvásár Düsseldorfban teljes organikus képet nyújt az értékteremtési lánc valamennyi lépcsőjéről. Különös jelentőséget ad a rendezvénynek, hogy ez lesz a huszadik alkalom, hogy a kiállítás 1980-as alapítása óta kétévenkénti ciklusban bemutatja az iparág legfontosabb trendjeit a szakembereknek.  A „klasszikus” fémmegmunkálás és a legújabb innovációk nem jelentenek ellentmondást a 2018-as Metav esetében, hiszen a hagyományos gyártástechnikák legfrissebb technológiái éppúgy megjelennek majd a kínálatban, mint az ipar 4.0 aktuális megoldásai. A súlyponti területek továbbra is a szerszámgépek, a gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagáramlás, a gyártást kísérő méréstechnika, a különféle információtechnológiai megoldások, az ipari elektronika és a tartozékok, kiegészítők lesznek. A vásár ezekkel a témákkal számos felhasználói célcsoportot szólít meg, elsősorban az autóipart és annak beszállítói hátterét, az orvostechnikát, a repülőgépgyártást, az elektrotechnikát és az elektronikát, valamint az acél-, a lemez- és a fémmegmunkáló ipart – mondta el Wilfried Schäfer, a rendezvény szakmai szervezője, a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) ügyvezetője.

Központi területek köré építkezik

A Metav tagolódásában két éve bevezetett elvet alkalmazva februárban is a kiemelt kiállítási területek köré épül a rendezvény. Két zónát szentelnek a gyártástechnika speciális kérdéseinek (minőségirányítás, illetve additív gyártás), két másik területen pedig kitüntetett jelentőségű ágazatok állnak a fókuszban (orvostechnika, illetve szerszám-, forma- és modellgyártás) – folytatta a szakember. Az egyes tematika egy-egy csarnokrészt foglal majd el, ahol közösségi standok mintájára mutathatják be a cégek az adott területen elért eredményeiket.

A lézeres felrakóhegesztés a generatív termék-előállítás egyik ígérete (forrás: VDW)

A négy „area” korántsem elkülönülten jelentkezik a 2018-as Metavon, hanem a köztük és a más ipari vonulatokkal való szoros szinergiát tükrözi majd. A minőség, vele összefüggésben a méréstechnika az adatgyűjtés és a -kiértékelés kiemelését indokolja, hogy az ipar 4.0-ban még tovább nő a minőségügyi folyamatok jelentősége. Az additív előállításnak mára elismert helye lett a gyártásban, miután a már több évtizedes „hype”-ja eredményeként a gyors prototípusgyártást korábban meghódította. Az orvostechnika a gyártás egyik leginnovatívabb területe, és ebből az ágazatból ered a gyártástechnológiák innovációinak egyik legmarkánsabb hajtóereje. A szerszám-, forma- és modellgyártás az ipari termelés sarkalatos pontja, a minőségi gyártás csak gyorsan előállított minőségi szerszámokkal képzelhető el, és ugyanez megfordítva is igaz, a szerszámgyártásban a kiváló minőség csak kimagasló gyártástechnikával érhető el.

Háttér-információk előtérben

A Metav 2018 korántsem csak a kiállítási standokon megjelenő innovációkra szorítkozik, hanem a gyártástechnikához kapcsolódóan számos kísérőrendezvény egészíti ki. Lesz az ipar 4.0-val foglalkozó témapark, 3D-nyomtatásos nemzetközi szakkonferencia, foglalkoznak majd a szakember-utánpótlás kérdéseivel, minőségirányítási workshopot tartanak, forgácsolási és fűrészeléstechnikai fórumot szerveznek, valamint terítékre kerülnek a szerszámgépek biztonsági kérdései is.

A minőségirányítás középpontba helyezése ráirányítja a figyelmet napjaink egyik aktuális témájára, a big data-problémára. Erre reflektált Wolfgang Schulz, a Q-DAS GmbH tréning- és konzultációs igazgatójának előadása is a nemzetközi sajtóeseményen. Szerinte sokan beszélnek róla, de többnyire nem tudják pontosan, mit is jelent; a szakember megfogalmazásában a big data-elemzés a szükséges információkat állítja elő a kellő időben, a megfelelő munkatársaknak. Az adatkezelést szemléletesen a gyémánt megmunkálásához hasonlította: míg az utóbbinak a formáját kell megadni, addig az exponenciálisan növekvő adatmennyiséget strukturálni kell. A minőségirányítás előtt álló fontos feladat, hogy ki kell szűrni, ami valójában nem is big data-probléma, ha pedig a feladat tényleg ennek bizonyul, akkor a megoldáson kell gondolkodni, de még inkább azon, hogy az adatainkat hogyan gyűjthetnénk eleve strukturáltan.

Most is külön területet szentelnek az orvostechnikának

Franz-Josef Villmer, az Ostwestfalen-Lippe Főiskola fejlesztési és konstrukciós laboratóriumának vezetője a Metav keretein belül tartott Inside 3D Printing vezető nemzetközi szakmai kongresszust emelte ki. Az additív gyártás az új ipari forradalom egyik motorjának tekinthető, előrejelzések szerint 2025-re az ipari termelés 1-5 százaléka lesz lefedhető generatív eljárásokkal. Jelenleg még számos probléma áthidalásra vár, így több jól képzett munkaerő szükséges, növelni kell a 3D-nyomtatás sebességét, meg kell oldani a nagy alkatrészek gyárthatóságát, a sokféle anyag nyomtathatóságát, és a törvényi szabályozásnak is lépést kell tartania a megváltozott körülményekkel. Mindezen kérdések felvetésében és megválaszolásában kitüntetett szerepe lehet a Metavnak és kisérőrendezvényének.

Ipar 4.0 a gyakorlatban

A Metav szakvásár által is középpontba helyezett negyedik ipari forradalom gyakorlati megvalósítását, eredményeit a sajtófórumnak otthont adó Phoenix Contact cég saját termelési gyakorlatából mutatta be a nemzetközi sajtó képviselőinek. Az 1923-ban alapított, máig is családi tulajdonban lévő vállalat eredetileg a villamos kötéstechnika, mára az elektronika, az elektronika és az automatizálás világszerte jelen lévő vezető képviselője, amely a termelés és az ahhoz kötődő valamennyi munkafolyamat házon belül tartásával is felhívja magára a figyelmet. Jelenleg 60 ezer termék szerepel a palettáján, napi szinten több millió alkatrész hagyja el a gyártósorokat, és az európai partnereket kizárólag a vesztfáliai Blombergben lévő gyárából szolgálja ki. Az utóbbi időben a technikai kihívásoknak megfelelően új üzleti területeken is megvetette a lábát, ilyen az elektromobilitás és nem utolsósorban az additív gyártás; ez utóbbi értéktöbblet-teremtő képességéinek továbbfejlesztésére saját céget is alapítottak Protiq GmbH néven. A vállalkozás két fő kutatási területe a topológiai optimalizálás és az egyedi tulajdonságok megvalósításának lehetőségei 3D-nyomtatással.

A Phoenix Contact a blombergi központban egyesíti a termeléssel összefüggő valamennyi folyamatot (forrás: Phoenix Contact)

Egy másik jövőbe mutató terület a Phoenix Contactnál a digitalizált folyamatláncok bevezetése a szerszámgyártásban, hiszen a hatékonyság növelése nem képzelhető el a formagyártásban sem digitalizálás nélkül. A cégnél évente mintegy 400 új fröccsöntő szerszám készül, négy helyszínen folyik a szerszámgyártás. A negyedik ipari forradalom egyik vonzata a szerszámgyártásban is a korszerű vállalatirányítási szemléletre épülő „leandustry” 4.0.

Ugyancsak a viharosan átalakuló gyártástechnológia körébe tartozik a Phoenix Contact újonnan kínált technikája individualizált egységek gyártásának meggyorsítására akár 1-es sorozatnagyságban is. Ennek lényege, hogy egy erre alkalmas felületen keresztül a felhasználó maga tudja konfigurálni az általa kívánt terméket a megfelelő paraméterek megadásával a webshopban, majd ez a konfigurálás közvetlenül, külön beavatkozás nélkül vezérlési az egyedi termék gyártási eljárását.