A fordított tervezés
Mikor érdemes fordított tervezési folyamatot (reverse engineering) használnunk? Milyen előnyökkel jár, mit jelent a gyártók számára? Miért okoz szoftveres kihívást? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Számos gyártó küzd a gépalkatrészek megfelelő cserealkatrészeinek gyors beszerzésével. Sok esetben a gépek elavultak lehetnek, így a pótalkatrész-ellátást megszüntethetik. Máskor a szükséges alkatrészek tervdokumentációja elveszett vagy hiányos. Az is előfordul, hogy elkészül a munkadarab, de rengeteg utómunkálatot igényel, illetve a változtatásokat vissza kell vezetni az eredeti 3D-s modellre. A fordított tervezéssel ezeket a munkafolyamatokat a hagyományos modellezéshez képest akár 50 százalékkal gyorsabban megvalósíthatja.

A fordított tervezés, más néven visszafejtés (reverse engineering) folyamata nem más, mint a szkennelt ponthalmazok olyan 3D-s digitális reprodukciója, melynek végeredménye már alkalmas az újragyártásra, áttervezésre.

Mikor érdemes fordított tervezési folyamatot használnunk?
  • A termék jelenlegi tervezési folyamata előtt készült dokumentáció esetleg elveszett.
  • A terméket egy másik cég tervezve, gyártotta (pl. lemezalakító szerszám).
  • A szerszám gyártójától a dokumentáció nem érkezett meg, vagy hiányos.
  • A termék egy mintaprojekt része volt, de soha nem dolgoztak ki rá megfelelő dokumentációt (pl. autódizájn-agyagforma).
  • Egy konkurens termék funkcióit szeretnénk vizsgálni.
  • Reprodukálni kell egy egykoron kézzel készült terméket, vagy egy részét beépíteni (pl. egy 200 évvel ezelőtt készült kézzel dekorált whiskys üveg).
  • Művészi alkotások tömegtermelésbe vezetése.
  • Egyedi, személyre szabott esetek (pl. egészségügyben alkalmazott egyedi protézisek).

Csökkentett állásidő

Azok a gyártók, amelyek eredeti OEM-alkatrészeket szeretnének beszerezni, hosszú átfutási időkkel és megnövekedett árakkal szembesülhetnek. Egyes gyártók egyszerűen csak fejleszteni akarják a gépeiket, így az új folyamatok megvalósításához precízen megtervezett alkatrészekre van szükségük. Ezek mind olyan gyakori problémák, melyeket a fordított tervezés folyamata segíthet megoldani.
A fordított tervezés révén a tervezőmérnökök hatékonyan hozhatnak létre cserealkatrészeket is. Az ilyen típusú mérnöki tervezés azt is lehetővé teheti számukra, hogy kitapasztalják, miként lehet javítani a berendezéseik hatékonyságán, teljesítményén és élettartamán.

Munkaidő megtakarítása a fordított tervezéssel. Forrás: Siemens NX

A gépalkatrészek kopása óriási hatással lehet a termelési kapacitásra és a teljesítményre. A megfelelő és tartós alkatrészek cseréje elengedhetetlen a gép hatékonyságának biztosításához. A rosszul illeszkedő cserealkatrészek és a hosszú átfutási idők, különösen az eredeti alkatrészek beszerzése során, jelentős állásidőt okozhatnak, ami komoly pénzügyi veszteségeket jelent a gyártó számára.

A fordított tervezési folyamatnak köszönhetően akár 60 százalékkal csökkenthetők az OEM-javítás miatti leállások. Illetve könnyen optimalizálható és tovább fejleszthető némely gép új vagy kiegészítő alkatrészek létrehozásával, melyek segítségével növelhető a termelési kapacitás.

Költségmegtakarítás

A gépalkatrész továbbfejlesztett változatának létrehozása nemcsak a berendezés maximális hatékonyságú működését biztosítja, hanem elősegítheti a berendezés élettartamának meghosszabbítását is, mivel a gyártónak csak egy alkatrészt kell kicserélnie a teljes gép cseréje helyett. Mit jelent ez egy gyártó számára? Egyetlen szóval: költségmegtakarítást.

A fordított tervezés arra ösztönzi a gyártókat, hogy helyi mérnökökkel dolgozzanak együtt a szükséges cserealkatrészek megtervezésében és kivitelezésében ahelyett, hogy továbbra is az OEM-cserealkatrészek használatát alkalmaznák. Ez idő- és költségmegtakarítást jelent, mivel a helyi mérnökcsapatok gyorsabb átfutási időkkel rendelkeznek, megfizethetőbb áron.

Nem véletlen, hogy a fordított tervezési megoldások alkalmazása egyre népszerűbb. Sok más előnye mellett életképes módszert kínál a cserealkatrészek előállítására és fejlesztésére annak biztosítása érdekében, hogy a gépek optimálisan működjenek, ezáltal minimalizálva az állásidőket és a költségeket. A pótalkatrészek mérlegelésekor a gyártó számára előnyös lehet, ha egy a reverse engineering folyamatokhoz értő mérnökcsapattal dolgozik együtt, mielőtt a drága pótalkatrészeket megvásárolná.

Forrás: graphIT Kft.

Szoftveres kihívást jelent

A legtöbb szoftver a tradicionális és a háromszögesített modelleket nem képes együtt kezelni, ezért a cégeknek két különböző rendszert kell használniuk. Egy speciális szoftvert a szkennelés során visszanyert geometriához, és az analitikus modellezéshez használt CAD-szoftvert. A két szoftver között sok esetben nincs jó csereadat-formátum. Az ilyen problémák kiküszöbölésére egy olyan alkalmazás használata a megoldás, ahol az összes modellezési típus integráltan érhető el. Ilyen a Siemens NX is.

Az NX a háromszögesített Facet-modelleket tovább tudja módosítani, úgynevezett konvergens modellé. A konvergens modellek is háromszögesített modellek, de olyan egyedi tulajdonságokkal vannak felruházva, mely lehetővé teszi az NX-en belüli vegyes felhasználásukat. Például: egy konvergens modellhez hozzá tudunk építeni vagy akár ki tudunk vágni egy hagyományos parametrikus modellezéssel létrehozott testet, de akár egy összeállításban is tudjuk önálló alkatrészként használni.

Ha bővebben érdeklődik a reverse engineering folyamatok és a CAD/CAM világ iránt, keresse fel a digitalsiker.com oldalt, ahol bővebben olvashat hasonló témákról.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.