Közösen edz a holdi munkavégzésre a Blue Origin és a NASA
Egy új együttműködés keretében a Blue Origin New Shepard nevű szuborbitális járművét fogja igénybe venni a holdi létre felkészítő egyes tesztjeihez a NASA.

A megállapodás szerint az amerikai űrügynökség támogatni fogja a New Shepard továbbfejlesztését, hogy a monstrum egyes repülései alatt a Holdon tapasztalható alacsony gravitációt szimulálni lehessen. A program során a szakemberek természetesen azt próbálják majd kideríteni, hogy a későbbiekben miként optimalizálhatják a Föld körül keringő kőzetbolygón végrehajtandó feladatok elvégzését.

A bevetések alatt, a Földéhez képest hatod akkora gravitáció előidézéséhez a New Shepard személyzeti kapszuláját két perc erejéig percenkénti 11 fordulatszámra fogják felpörgetni. Még ha sokak számára egyértelmű is, fontos aláhúzni, hogy az efféle, csökkentett gravitáció korántsem azonos a súlytalansággal (mikrogravitáció). Ez utóbbi állapotban, például a Nemzetközi Űrállomáson már régóta, szakadatlanul folynak a kísérletezgetések, de a bolygónk közelében a csökkentett gravitációt csak parabolikus repülések során és egyszerre csupán maximum fél percig lehetett mostanáig megidézni.

Christopher Baker, a demonstrációs program vezetője szerint a csökkentett gravitációban folytatott munkavégzés nagyon komoly kihívás. A szakember szerint éppen ezért lenne rendkívül fontos, hogy az in situ erőforrás-hasznosítás, a regolitbányászat, illetve a környezetszabályozás és létfenntartás technológiáit éles bevetés előtt szimulált holdi környezetben is próbára tegyék.

Az első tesztet a tervek szerint 2022 végén fogják lebonyolítani.