70 országban forgalmazzák szerszámaikat
Az értékesítők és az ügyfelek a legfontosabbak a cég számára – hangsúlyozta Lothar Horn, a Paul Horn GmbH mára világméretűvé nőtt családi vállalkozás második generációs egyik ügyvezetője a cég alapításának 50. évfordulójára rendezett ünnepi Technológiai Napokon Tübingenben. 

Felpezsdült a precíziós szerszámok gyártásában úttörő szerepet betöltő Paul Horn GmbH gyártó telephelye Tübingenben június elején, amikor a hagyományosan, idén 7. alkalommal megrendezett Technology Days rendezvényét alapításának 50. évfordulója ünneplésével is kiegészítette. A Stuttgarttól fél órára lévő kisváros – ahol egyébként a cég a legnagyobb foglalkoztató – Horn névre keresztelt utcájában a szerszámgyártó cég két telephelye tetemes területet foglal el, itt vett részt az a 4700 szakember – kereskedelmi partnercégek, vásárlók, szerszámgyártók és újságírók – a világ minden tájáról, akik kíváncsiak voltak a cég gyártási folyamatára, mérföldköveire és terveire.  

Zajlik a gyártás a Horn tübingeni telephelyén

A 2018-ig ügyvezetői szerepet betöltő Lothar Horn nem véletlenül hangsúlyozta a két nap során több ízben is az ügyfelek igényeire adott gyors, minőségi és flexibilis válaszok jelenőségét, ezek ugyanis a cég hagyományos értékei. Egy ilyen ügyféligényre adott megoldás jelentette a mára 70 országban jelen lévő cég alapját 1969-ben. Akkor Lothar Horn édesapja, Paul Horn az akkori családi házuk garázsában fejlesztett háromélű váltólapka feltalálásával robbant be a szerszámgyártás világába, amellyel megháromszorozta az addig gyakorlatban lévő vágószerszámok élezés nélküli élettartamát, ezzel növelve a hatékonyságot. A 312-es váltólapka kifejlesztése – amely egyébként most is a cég termékpalettáján szerepel – meghatározta a Horn irányát – az egyedi igények professzionális kielégítésére állt rá a vállalkozás. Első ügyfelük a stuttgarti Mahle autóipari cég volt. 

1991-től Lothar Horn irányította a céget, és jelentős eredményeket ért el annak bővülésében: jelenleg 25 ezer sztenderd vágó-, maró- és fúrószerszám érhető el a Horn portfóliójában, és öt kontinens 70 országában van kereskedelmi képviseletük. Gyártanak Németországon kívül Angliában, Olaszországban, Csehországban és az Egyesült Államokban, nemrég nyitották meg az orosz piacot, illetve mexikói terjeszkedésüket is elkezdték.

A Paul Horn GmbH vezetősége, Markus Horn, Lothar Horn és Matthias Rommel technológiai vezető

Megbízhatóság a sikerek mögött

Az autóipari, légi-, űripari, vegyipari és orvostechnológiai, szerszám- és formagyártási szektorokból érkező megrendeléseket teljesítő cég vezetését 2018-tól a harmadik generáció tagja, Paul Horn unokája, Lothar Horn (aki jelenleg is a VDMA, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének Precíziós Szerszámok Tagozatának elnöke) fia, Markus Horn is kiegészítette, jelenleg a cég ügyvezetőjeként ő is tartja a To be fast, eat slow elvet. A Horn az optimalizált gyártási folyamatainak köszönhetően több millió speciális terméket készít évente kis szériában a termékrajz jóváhagyásától számított akár öt napon belül. 

A Horn szerszámokkal dolgozó egyik partnercég csoportvezetője kérdésünkre elmondta, hogy azért Horn termékekkel dolgoznak, mert a cég nagyon együttműködő, bármilyen speciális igényt precízen és gyorsan teljesít, jó minőségű szerszámot szállít, és nagyon kooperatív a tervezés-gyártás folyamatában. Vélhetően ennek megteremtése érdekében tartja házon belül a vállalat a kutatás-fejlesztést, a bevonatolási technológiát, a saját keményfémgyártást és a gyártási technológiákat. 2011-ben készült el egyik új, mintegy 5000 négyzetméteres üzeme, amely lehetővé tette a keményfém szerszámok minden formázási folyamatának házon belül történő elvégzését. 2016-ban a vállalat egy újabb épületet vásárolt meg, amelyből 12 000 négyzetmétert szentelt a termelésnek. 

Újítások a szerszámokban

A vállalat számos újítást mutatott be a Technológiai Napokon. Ilyen volt a Kistler dinamikus méréstechnológiában piacvezető vállalattal együttműködésben kialakított megoldás, amely a mikroesztergálási alkalmazásokban használt eszközök valós idejű ellenőrzésére szolgál. A Piezo Szerszámrendszer (PTS) a forgószerszámba illesztett erőérzékelők segítségével információt nyújt a megmunkálás során fennálló állapotáról. A rendkívül kicsi piezoszenzor a legkisebb vágóerőket is képes mérni, segítségével a gépkezelő valós időben képes azonosítani a vágott anyag hibáját vagy a szerszámmal kapcsolatos problémát. Az új megoldás kompatibilis a Horn által kínált sztenderd szerszámtartókkal. Nem igényel semmilyen beállítást a vezérlésen, és bármilyen gépen használható. Az érzékelők gyorsan és egyszerűen cserélhetők, és a PTS használata csökkenti a termelési költségeket, növeli a termelési kapacitást, és segíti a minimális selejtképződést.

Szintén újdonságként mutatta be a vállalat új geometriáját a titán leszúrásához. A kifejezetten a titánra tervezett WT-geometriát széles körű szimulációk alapján fejlesztették ki, és a nehezen megmunkálható anyagból készült csontcsavarok forgácsolása során egyből bizonyította is gyakorlati értékét. A geometria a megbízható vágás mellett lágy forgácsolást biztosít, így nagyobb előtolás érhető el, ami alacsonyabb ciklusidőket eredményez. Ezen túlmenően az élettartam is megnő – a tesztek alapján akár 60 százalékkal. Az új WT-geometriájú 224-es típusú lapkák 2, 2,5 és 3 mm-es méretekben kaphatók.

A 312-es váltólapka

Stabil, enyhén növekvő piac

A különböző mértékben, de az utóbbi években folyamatos növekedést produkáló cég vezetősége a Technológiai Napokon tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a digitalizáció és a big data szükségességéről a korábban a vállalatban az IT-vezető pozíciót betöltő Markus Horn elmondta: a cégnek elsősorban az emberi kreativitásra van szüksége, a digitalizáció más területen tudja segíteni a működést. Kicsit később hozzátette: az egyik fő célunk az, hogy digitálisan térképezzük fel a teljes folyamatláncot – az ügyféltől a gyártásig, majd vissza az ügyfélig. Ezt jól jelzi, hogy raktárrendszerüket már teljesen robotizálták, de a gyártás során is törekednek a minél magasabb szintű automatizáció megteremtésére.

Nem csoda, hogy a cég folyamatos fejlesztésekbe invesztál a termékek és a gyártási-vállalati folyamatok tekintetében is, hiszen, ahogy Lothar Horn fogalmazott: 2018-ban mind a forgácsolószerszámok, mind a befogók iránt élénk kereslet mutatkozott Németországban és a világban egyaránt. A 2019-es évre szóló előrejelzés a forgácsolószerszámok tekintetében elsősorban az amerikai piacot emeli ki a növekedés potenciális motorjaként. A befogószerszámok terén ugyanakkor a gépgyártás, az orvosi ipar, illetve a repülőgépgyártás által támasztott kereslet növekedhet idén szignifikánsan.  Az 1500 főt foglalkoztató Horn 2018-ban Németországban 197, világszerte pedig mintegy 300 millió eurós forgalmat bonyolított. Magyarországi képviseletüket a Horn Magyarország Kft. látja el. A következő Technology Dayst 2021-ben rendezik meg.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin július-augusztusi számában jelent meg.)