3D-nyomtatás fénnyel percek alatt
Saját metódusuk bemutatásához a feltalálók Rodin „A gondolkodó” című szobráról készítettek kicsinyített replikát.

A legelterjedtebb 3D-nyomtatási módszer keretében az egyes tárgyakat az alapanyaguk rétegeinek egymásra fektetgetésével hozzák létre, amely olykor hosszadalmas folyamat lehet. Kaliforniai szakemberek éppen azért kezdtek egy új eljárás kifejlesztésébe, hogy lerövidíthessék az alkotás időtartamát.

Saját „nyomtatási" metódusuk bemutatásához a kaliforniai szakemberek első lépésben Rodin „A gondolkodó” című szobráról készített, számos különböző szemszögű képből összeállítottak egy videót. Ezt követően egy átlátszó hengerbe fényérzékeny, szintetikus gyantát töltöttek. A tartályt ezután forgásba lendítették, és egy projektorral rávetítették a mozgóképet.

A folyamat közben a különböző irányokból érkező fotonok eltérő pontokon találkoztak egymással a gélben, ahol is az összeadódott energiájukkal megszilárdították azt. Ha az energia kevésnek bizonyult, a fotonok az anyag megváltoztatása nélkül tovább haladtak. A műalkotás kicsinyített replikája pár perc alatt elkészült, és a folyékonyan maradt gyantát könnyedén le lehetett önteni róla.

Egyelőre csak kis kiterjedésű objektumokat sikerült létrehozni a módszerrel, de minden bizonnyal sokáig feltornászható a lépték. Nehéz filozófiai kérdés, hogy az eljárást lehet-e nyomtatásnak nevezni, annyi viszont biztos, hogy kellő mennyiségű csiszolgatás után a körülöttünk szétszórt tárgyak előállítását megreformálhatja.