2013. december 03. 15:30
2D-s jelölőrendszer gumitermékekre
A nagy értékű gumitermékek egyedi jelölése régóta igény a gumiiparban. Eddig a jelölést a vulkanizáló présbe tett sablonokkal vagy utólag felragasztott jelölőcímkékkel végezték.

Az előbbi megoldás azonban nem tesz lehetővé egyedi megkülönböztetést, mivel általában heti jelöléseket használnak, az utóbbinak pedig a kopásállósága nem megfelelő, ráadásul felrakása külön munkafolyamatot igényel. A nemrégiben kifejlesztett jelölőrendszer mindkét követelménynek eleget tesz. A 2D-s QR kóddal való jelölés egyedülálló lehetőséget biztosít a felhasználóknak gumitermékeik megkülönböztetésére a gumiipar szinte valamennyi területén.

A gyáron belüli jelölésre ajánlott felépítőcímke nagy értékű gumitermékek egyértelmű és egyedi megjelölésére szolgál a gyártás, a raktározás és a szállítás során. A 2D-s felépítőcímke felhelyezése nem igényel külön munkafolyamatot. A termék vulkanizálása során beépül a gumitermék anyagába, onnan nem távolítható el, nem manipulálható és jól olvasható marad a termék teljes élettartama alatt.

A 2D-s datamátrixkód adatai megmaradnak akkor is, ha a kód 30 százaléka sérül. Az egyedi megkülönböztetésre az ad lehetőséget, hogy valamennyi felépítőcímke különböző adatot hordoz. Maga a jelölés telepített és mobil kódolvasóval olvasható. Az adatbevitel vagy előre elkészített vonalkódok beolvasásával, vagy a mobil kódolvasó klaviatúráján keresztül történik.

A regisztrált adatok könnyen átadhatók a felhasználó számítógépes hálózatába. A szoftver SAP és SQL rendszereket is tud kezelni, így a 2D-s felépítőcímke szinte korlátlan lehetőséget biztosít a gyáron belüli ellenőrzésekre a bérszámfejtés, a minőség-ellenőrzés, a raktározás vagy a logisztika terén, tágabb értelemben az automatizált raktározástól az eladás utáni nyomon követésig.