hero
20 milliárd dolláros űrnaperőművet építhetnek a britek
Egyebek mellett a SpaceX is fontos szerepet kaphat a projekt megvalósításában.

16 milliárd angol font, vagyis jelenleg nagyjából 20,8 milliárd amerikai dollár értékű, Föld körül keringő naperőmű építését fontolgatja az Egyesült Királyság kormánya. A Space Energy Initiative (SEI) nevű projekt keretében akár még 2035 előtt orbitális pályára kerülhet az első űrbéli energiatermelő egység

Mark Garnier, az Egyesült Királyság egyik parlamenti képviselője nemrégiben azt pedzegette, hogy kézenfekvő lenne, ha a SpaceX juttatná fel az űrbe a fotovoltaikus panelekkel felszerelt, méregdrága műholdat.

Maga a szatellit az űrben betakarított napenergiát nagyfrekvenciás rádióhullámokká alakítva továbbítaná a bolygónk felszínére, és itt lent ezeket a jeleket egy speciális antennával konvertálnák a villamosenergia-hálózatba is betáplálható elektromos árammá.

A napszakváltozásnak és az időjárás viszontagságainak kitett földi napelemfarmokkal ellentétben egy geostacionárius pályán köröző fotovoltaikus konstrukció sosem szenvedne fényhiányban, és így a fogyasztókat szünet nélkül tudná ellátni energiával.

(Forrás: Interesting Engineering)

A nyitókép illusztráció (Forrás: Adobe Stock)