148 kkv nyert uniós támogatást vállalkozásfejlesztésre
Csaknem 10 milliárd forintot osztottak ki.  A pénzből új termékeket hozhatnak létre, új technológiákat fejleszthetnek ki, illetve új szolgáltatásokat alakíthatnak ki a vállalkozások.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkárának ismertetése szerint az elnyert összeget a vállalkozások fordíthatják kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére, vagy projektmenedzsmentre, magyarországi vagy külföldi kiállításon vagy vásáron történő részvételre, illetve iparjogvédelemre.

A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés felhívás nyertesei azon cégek lettek, amelyek tudományos kutatásokon keresztül olyan piacképes termékeket, szolgáltatásokat hoznak létre, amelyek hozzájárulnak a vállalkozás versenyképességének, illetve innovációs tevékenységének növeléséhez – hangsúlyozta az államtitkár. 

Rákossy Balázs emlékeztetett, hogy az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f) kiemelten fontos a kormány számára, ezt tükrözi az is, hogy a tervek szerint Magyarország 2020-ra a GDP-arányos k+f ráfordításokat a jelenlegi 1,4 százalékról 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra növeli. Ennek megfelelően az új fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között 500 milliárd forint áll rendelkezésre az uniós, illetve magyar forrásból – tette hozzá.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy lezárult az Iparjog pályázati felhívás, amely szintén kapcsolódik a kutatás-fejlesztéshez, hiszen a szellemi alkotások hazai, illetve nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom-fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelés és audit tevékenységeket támogatja. Ezen 3 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert összesen 8,6 millió forintot.