Zajcsökkentés mesterfokon
A nem kívánatos zajok és a vibráció a járművek belső terében komoly kihívások elé állítják a járműgyártókat, különösen az új járművek bejáratási fázisában.

„A modern személygépkocsik belső terében a vezetők és az utasaik ugyanúgy elfogadhatatlanul kellemetlennek találják a zajokat, mint a nehezen állítható üléseket vagy a szoruló tolótetőt” – magyarázza Frank Werner, a Klüber Lubrication Business Unit Automotive Industry részlegének vezetője. Ezért is mutatták be az új univerzális Klüber termékeket: a Klüberalfa MR 3-at az NVH- (noise, vibration, harshness) követelmények kielégítéséhez és a Klüberpaste HM 96-402-t a fékbetétekhez.

Ragasztószalag helyett

Az új, rendkívül hatékony csúszófolyadékokkal a Klüber Lubrication a nem kívánatos csikorgó és nyikorgó zajoknak elejét veszi. A Klüberalfa MR 3 sorozat elpárolgásnak ellenálló univerzális csúszófolyadékai – melyeket kifejezetten a tömítések, vezetések és műanyag elemek kenésénél jelentkező NVH-követelményekhez fejlesztettek ki – olyan kenőfilmet képeznek, amely gondoskodik arról, hogy a súrlódási helyek hosszú időtartamon keresztül optimálisan el legyenek látva kenőanyaggal.

Elejét veszik a zajoknak

„Az új Klüberalfa MR 3 csúszófolyadékainknak nemcsak zajcsökkentő és csúszást optimalizáló hatása van, hanem egy költséghatékony és súlykímélő alternatívát jelentenek az olyan termékekkel szemben, mint a fóliák, ragasztószalagok, amelyekkel hagyományos módon a nem kívánatos zajokat szokták csökkenteni” – mondta a kutatási vezető. A Klüberalfa MR 3 sorozat új univerzális csúszófolyadékai nemcsak a legtöbb thermo- és duroplast anyaggal kompatibilisek, hanem olyan súrlódási párosításokhoz is ajánlhatók, mint a bőr, textil és a műanyagok. A hajtógázmentes pumpás flakonnal történő felhordásnak köszönhetően biztosított a csúszófolyadék takarékos és biztonságos alkalmazása. A csúszófolyadék három különböző viszkozitási értékkel (Klüberalfa MR 3, MR 3-500 és MR 3-800) kapható. Az új sorozat biztonságosan alkalmazható, éghető és könnyen gyúlékony oldószerpára és gázok nélkül. Az alkalmazási területek többek között: műszerfalak díszítő elemei, csúszó vezetések a belső téri nyílászáróknál, a középső konzolok fedeleinek vezetése, az ajtó és a tolótető tömítései vagy a futómű elasztomeres csapágyai.

A fékezésnél jelentkező kellemetlen nyikorgó és csikorgó zajok akkor is felléphetnek, ha minden alkatrész kifogástalan állapotban van. Az ilyen zajok gyakran a fékbetétek vezetésénél keletkeznek, ahol a fékbetétek alaplemezei nagyon nagy terhelés alá kerülnek, és rövid távon csúsznak. Pontosan az ilyen alkalmazásokhoz fejlesztette ki a Klüber Lubrication az új Klüberpaste HM 96-402 pasztát.

A tömítőfolyadék bőrnél, textilnél, műanyagnál is használható

A paszta véd a kimosódás ellen

Az új, speciális pasztát dobfékek és nyerges tárcsafékek mozgó részeihez fejlesztették ki. Így nemcsak a nem kívánatos zajképződés célzott megszüntetését teszi lehetővé, hanem stabilan ellenáll a víz által történő kimosódással szemben. A termék természetesen minden kereskedelemben kapható EPDM-tömítéssel kompatibilis.

„A nyerges tárcsafékek fékbetétjének a megvezetéséhez kínált eddigi megoldások gyakran a kimosódással szembeni stabilitás hiánya miatt mondtak csődöt” – mondta Christof Klein, a Klüber Lubrication Automotive Industry részlegének értékesítési vezetője, aki hozzátette: a kimosódás miatt relatív gyorsan jelentkeznek a nem kívánatos zajok a fékezéskor. Az új speciális paszta kifejlesztése a Klüber Lubrication kiemelkedő csapatmunkájának köszönhető, amely lehetővé tette, hogy a paszta az alkalmazás különböző kihívásainak megfeleljen. Így sikerült a magas hőmérsékleti jellemzőket jelentősen csökkenteni, és ezzel egyidejűleg azt elérni, hogy a paszta jól tapadjon, és ne mosódjon ki.

A Klüberpaste HM 96-402 fehér szilárd kenőanyagon alapul, amely akár 400 Celsius-fokos hőmérsékleti kiugrásoknak is ellenáll. Egy vízben nem oldódó poliglikololajjal kombinálva sikerült ezzel egyidejűleg jó tapadó hatást, vízzel szembeni ellenálló képességet és az EPDM tömítő anyagokkal való kompatibilitását is elérni.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin októberi számában jelent meg.)