Világújdonság autóipari fejlesztés Mezőlakról
Az autóüléseket gyártó nemzetközi Adient vállalat magyar szakemberek részvételével a világon elsőként teljesen holtjátékmentes működésű ülésháttámla-állító termékcsaládot fejlesztett.

Az autóüléseket gyártó Adient cégcsoport 2007 óta van jelen Magyarországon, gyártóegységeiben olyan nagy autógyártók számára készítenek innovatív gépjárműülés-szerkezeteket, mint a BMW, a Daimler, a Tesla, a Ford, a Jeep vagy a Volkswagen. A vállalat három Magyarországi telephelyén – Móron, Mezőlakon és Kecskeméten – több mint 2700 szakember dolgozik.

A 2011-ben megnyílt mezőlaki üzemben ülésháttámla- és ülésmagasság-állító, illetve zárszerkezetet és ülésrögzítő mechanizmusokat gyártanak. Jelenleg a világ minden tizedik autójába az 580 főt foglalkoztató mezőlaki üzemben gyártott ülésmechanizmusok vannak beépítve. Az Európai Unió szinte összes országába, illetve Ausztrália kivételével a világ minden kontinensére szállít a cég a Magyarországon gyártott termékből.

Minden tizedik auóban megtalálhatók a termékeik (forrás: Adient)

A tömeggyártás mellett kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik Mezőlakon az Adient Németországban lévő európai technológiai központjában dolgozó szakemberekkel szorosan együttműködve. Ezen munka keretében kerülhetett sor a világon egyedülálló holtjátékmentes ülésállító három termékcsalád – ülésháttámla-állító, ülésmagasság-állító, zárszerkezet – kifejlesztésére is pályázatos támogatással. A fejlesztési program első lépéseként a prototípusok megtervezésére, legyártására, tesztelésére és a véglegesítésére került sor. A prototípusok véglegesítésével párhuzamosan zajlott a termékek szériatermelésének megtervezése és előkészítése. Az új termékek gyártására alkalmas technológiák, gépek, automatikák kifejlesztése, a gyártósorok tervezése és a sorok legyártására is a projekt keretében valósulhatott meg. Ezt követően került sor az elkészült termelőberendezések próbaüzemére, optimalizálásra, majd a fejlesztési projekt lezárása után a szériatermelés beindítására.