Vezeték nélküli kommunikáció ipari környezetben
A vezeték nélküli kommunikáció – különösen, ha a kis energiaigényű megvalósításáról beszélünk – komoly változásokat von maga után a gyártóüzemben és az ipar egyéb területein.

Nem is olyan régen az elektronikus eszközök még vezetékek és kábelek segítségével kommunikáltak egymással. A mai világban azonban a legmodernebb elektronikus készülékek már vezeték nélkül cserélnek információt egymás között. Ezek közül néhánynak, így például a mobiltelefonoknak, világméretű hálózatokra van szükségük, míg másoknak, mint a bankkártyaolvasóknak, sokkal kisebb az igényük. Számos mobil eszköz korlátozott energiatárolási kapacitással rendelkezik, így az energiahatékonyság kardinális kérdés. Mivel ezeknek az eszközöknek különböző követelményeknek kell megfelelniük, és számtalan kommunikációs modell alakult ki az idők során, ezért mindegyik a saját céljának megfelelően van optimalizálva a kommunikáció szempontjából (is).

A leggyakoribb vezeték nélküli technológiák

Wi-Fi és Bluetooth A Wi-Fi és a Bluetooth egyaránt körülbelül 2,4 GHz-es frekvenciával működik, de jelentősen eltérő célokat szolgálnak. A Bluetooth egy fizikai csatlakozókábel kiváltására szolgál, és használható például egy egér és egy billentyűzet laptophoz vagy számítógéphez való csatlakoztatásához, vagy viselhető eszközök és egy okostelefon közötti kapcsolat létrehozásához. A bluetoothos eszközök emellett egymás között is képesek kommunikálni. A Wi-Fi (vagy WLAN) segítségével mobil eszközökkel csatlakozhatunk az internethez, ha az adott „hotspot” hatósugarán belül tartózkodunk.

Példa NFC-kommunikációra rövid hatótávolsággal (forrás: RS Components)

RFID és NFC A rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency Identification, RFID) és a rövid hatótávú kommunikáció (Near Field Communication, NFC) két nagyon hasonló szabvány, amelyek egyaránt néhány száz kHz és néhány tíz MHz közötti rádiófrekvenciákat használnak kommunikációs és nyomkövetési célokra. Mindkettőre jellemző a korlátozott adatátviteli sebesség és a viszonylag rövid hatótávolság. Az RFID-t leggyakrabban készlet- és csomagkezelési passzív címkés nyomkövetéshez használják, míg az NFC készülékek közötti kommunikációt szolgál, és kétirányú fájlmegosztást tesz lehetővé.

A felügyeleti rendszernek vezeték nélkül adatokat továbbító energiaérzékelő

IrDA Az IrDA betűszó az Infrared Data Association (Infravörös Adatszövetség) rövidítése, arra az ipari csoportra utalva, amely birtokolja a szabványt. Ez infravörös fényen keresztüli kommunikáción alapszik. A két hasonló kommunikációs módtól eltérően az IrDA nem sugároz oldalirányban, kizárólag egy nagyon szűk, egyenes tartományban.

Hogy jön a képbe a mikrohullámú sütő?

Az ok, amiért érdemes óvatosan bánni a WLAN-nal és a Bluetoothszal: a mikrohullámú sütő. A főként ételmelegítésre használt konyhai berendezés szintén körülbelül 2,4 GHz-es frekvenciával működik, tehát paramétere megegyezik a Wi-Fi- és a Bluetooth-technológia frekvenciájával. Természetesen az utóbbi kommunikációs szabványok jelentősen kisebb teljesítménnyel üzemelnek, de nem is tartjuk a fülünk mellett a mikrohullámú sütőt, amikor pattogatott kukoricát készítünk. Táblázatunk összehasonlítja az IrDA-t a másik két technológiával. A mikrohullámú sugárkibocsátás nem csupán a környezetet, de sok mást is szennyez, míg az IrDA csupán egy ártalmatlan fénysugáron keresztül kommunikál.

Az IrDA összehasonlítása a WLAN- és a Bluetooth-technológiával (forrás: Rfwireless-world.com)

IrDA ipari környezetben

A mai ipari környezetekben a programozható logikai vezérlők (PLC-k) olyan ipari számítógépeket jelentenek, amelyek a gyártás első sorában lévő gépeket vezérlik. Mivel a vezérelt folyamat többnyire veszélyes vagy távoli helyeken történik, a program cseréje vagy módosítása egy távoli eszközről, például paraméterprogramozóról történik.

Ilyen eszközökre jó példa a PG-65 paraméterprogramozó és a Barth által gyártott STG-810 mini PLC. Ha egy emberi kezelő a paraméterprogramozó segítségével vezérli a mini PLC-t, nem teszi ki magát veszélyes mikrohullámoknak, mert az eszközök IrDA-technológiával kommunikálnak.

IrDA-technológiával kommunikáló mini PLC

Ahogy a mikrohullámoknak való kitettséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltenek, számíthatunk rá, hogy egyre több eszköz fogja alkalmazni ezt a biztonságos módszert. Jelenleg az IrDA azon új változatai a legkeresettebbek, amelyek akár gigabit/másodperces adatátviteli sebességre is képesek.