Vertikális tárolás az ipar 4.0-ban
Innováció, hatékonyság, költségcsökkentés – napjainkban ezen alapelvek mentén terjesztik ki a raktári és termeléskiszolgáló eszközök tárolását az apró termékek kezelésétől egészen a nagy értékű eszközök kölcsönzéséig.

Stock&Go Kft. korszerű raktározási, illetve új logisztikai megoldást nyújtó eszközadagoló berendezések családját tette elérhetővé a vállalkozások számára. Az újonnan megalakult cég tudatosan bővíti szolgáltatási palettáját, mégpedig a komplett megoldási csomagokat előtérbe állítva. A termékpaletta a legkülönfélébb területek használati eszközeinek adagolására alkalmas. Így például munkavédelmi eszközök (kesztyűk, szemüvegek, porálarcok, védősisakok), gyártási eszközök (bitfejek, vágó-csiszoló korongok, spray-k), irodaszerek, kötőelemek, sablonok, szerszámok, illetve bármely fogyóeszköz igény szerinti és ellenőrzött kiporciózása megoldható költség- és időhatékonyan.

Termékcsalád integrált szoftverrel

A termékcsalád mára nyolc tagból tevődik össze, amelyek fejlesztése mögött képzett mérnöki és szoftverfejlesztői háttér áll. A szakemberek a piaci igényekre és egyedi kérésekre gyorsan képesek reagálni, a helpdeskrendszer 24/7 metódusban fogadja a hibabejelentéseket, a technikusok pedig a hiba típusától függően akár pár órán belül elvégzik a kért javítást.

Intelligens funkciókat is kínál a páternoszter

A teljes termékcsaládot saját fejlesztésű integrált szoftver fogja át, amely képes egy vagy több, különböző típusú automatát párhuzamosan irányítani. A rendszer úgynevezett növekményes replikációval biztosítja az automaták közötti adatmegosztást. Így kis csomagokban csak a változásokat közli az automatákkal, aminek köszönhetően szinte azonnali adatfrissítést tesz lehetővé. A StockAdmin szoftver képes vállalatirányítási rendszerrel együttműködni. A beszállítók e-mailben értesülhetnek az automaták állapotáról vagy a termékek esetében az előre beállított minimumszint alá csökkenésről; ennek köszönhetően a gépek töltöttsége folyamatosan biztosítható. A termékfogyásról napi, heti, havi összesítő riportokból tájékozódhatunk.

Megoldások a választékban

A legkisebb A StockTerminal egy érintőképernyőn vezérelhető raktárkezelő program. Amíg a raktáros kiadja a kért terméket, a terminál elvégzi az adminisztrációs feladatokat.

A leggazdaságosabb A StockMat Eco alapfelszereltségű, piaci igényekre szabott automata. Mechanikus ajtó, hegesztett lemezszerkezetek, kulccsal nyitható töltőajtó jellemzi. Hattálcás tárolást biztosít kisebb termékek számára.

A legsokoldalúbb A StockMat a munkavédelmi felszerelésektől a gyártási eszközök adagolásáig kiszolgálja a dolgozókat. Hatékonysága a visszavételező funkció beépítésével növelhető. Új termék felvétele csak az elhasznált termék visszahelyezését követően lehetséges. Az áramszünet okozta kellemetlenségek elkerüléséről a szünetmentes tápegység gondoskodik. A biztonságot az adagolóajtó felett elhelyezett vízszintes ajtóval tudjuk tovább fokozni.

A legkomplexebb A StockMat Lapka a spirálos, valamint fakkos kiadagoláson felül lehetővé teszi az apró lapkák tégelyes kiszolgálását is. Ehhez 768 darab tégely áll rendelkezésre. Az elhasznált lapkák visszavételezhetők.

Spirálos eszköztárolás a StockMat automatában (forrás: Stock&Go)

A legpraktikusabb A Dispomat Sztenderd Páternoszter a nagyobb termékek raktározására alkalmas robusztus, mozgó tálcás tárolási megoldás. A berendezés alapterülete az igényeknek megfelelően optimalizálható. A tárolótálcákat standardizált vagy egyedi igény szerinti méretben gyártják. A függőlegesen nyíló lemezajtós kivitelnek köszönhetően a pozícióba állított tálca teljes tartalmához hozzáférést biztosít.

A legintelligensebb A Dispomat Szekcionált Páternoszter előre definiálható pozícióban és szélességben, vízszintesen nyíló lamellás ajtóval került kialakításra, így a tárolótálca további rekeszekre bontható. A dolgozói azonosítást, valamint a termék kikérését követően csak az adott szekció tartalmához enged hozzáférést a berendezés. Anyagmozgást nyilvántartó funkcióval is kiegészíthető. Az anyagmozgást nemcsak egy irányban (kivét) rögzíthetjük, hanem visszavételezésre is van lehetőség. Ezzel biztosított a nagy értékű, többször használatos eszközök (például kéziszerszámok) automatizált, de felügyelt kiadása és követése. A műszak végén a felhasználó személynek az eszközt vissza kell helyeznie az eredeti tárolópozícióba, miközben az adminisztrációt a szoftver elvégzi.

Az innováció gyors ütemével lépést tartva klimatizált, előre meghatározott páratartalmat biztosító vagy akár robbanásveszélyes termékek tárolására alkalmas berendezéseket is terveztek már a mérnökök, miközben már a jövő év májusában a MachTech kiállításon bemutatásra kerülő darabegységű vagy akár ömlesztett csavar adagolására is alkalmas új családtag megalkotásán dolgoznak. Összeségében elmondható, hogy a modern tárolórendszer-családdal csökkenthetők a költségek, levehető az adminisztrációs teher a dolgozók válláról, miközben munkaerőt szabadít fel.