Válogatás 2017 leginnovatívabb vállalataiból
A Forbes magazin minden évben összeállítja az adott év innovatív világmárkáit rangsoroló 100-as listáját. 2017-ben 17 különféle ágazatból kerültek fel rá cégek az autóiparitól kezdve az élelmiszeripari és a haditechnikai szektoron át a telekommunikációs iparágig. Mi kiválogattuk a számunkra legérdekesebbeket.

Az első tíz vállalat közül – amelyekben a legtöbb fantáziát látják a befektetők – hat amerikai, míg a másik négy csendes-óceáni térségi, viszont európai céget legelőször mindössze a 29. helyen találni. Két egymást követő év ezüstérmes helyezése után 2017-ben átvette a vezetést a Salesforce a listán, ezzel a második helyre utasította a Teslát – az egyetlen autóipari vállalatot a 100-ból. Az egészségügyi berendezések és szolgáltatások kategóriában 13 cég került fel a listára, de ezek egyike sincs az első 25-ben, nyolc közülük amerikai. A tíz biotechnológiai vállalatból 7 viszont már ott van az első negyedben. Összességében a lista fele amerikai cég, további 2 dél-amerikai, 1 kanadai, 20 nyugat-európai, 3 indiai, 2 orosz, 1 közel-keleti, 1 ausztrál, 1 indonéz, 1 thaiföldi, 9 japán, 6 kínai és 3 dél-koreai.

Figyelemre méltó új szereplő a listán a dán ékszervállalat, a Pandora (75.), az amerikai szépségipari Ulta Beauty (34.), a kanadai Constellation Software (22.) és a dán biotechnológiai vállalat, a GenMab (39.). Korábbi helyezéseihez képest visszacsúszott a Procter and Gamble (89.), a sörgyártó Anheuser Busch (54), a személyi és kisvállalati pénzügyi szoftvereket gyártó Intuit (66), a Yahoo Japan (84) és a Pepsico (95) Az ázsiai vállalatok (köztük Kína, India, Indonézia és Dél-Korea) az első 20 helyre kerültek, ami az innovációs képességek mélyebb megoszlását tükrözi világszerte.

Forrás: 123rf

A nyersanyagokban indiai, kínai és orosz vállalat versenyez, a viszonteladói szektort 10 cég képviselte, egyetlen félvezetőgyártó került fel a lista legvégére (100.), a hardvertechnológiában is egyetlen cég (49.) jeleskedett, míg a szoftverek és szolgáltatások szektorból 16 cég került fel a listára, ebből 8 az első 25-be.

A tavalyi összesítésünk (http://gyartastrend.hu/muveltmernok/cikk/a_leginnovativabb_cegek) után lássuk idén is a listának azt a 10 szereplőjét (feltüntetve az eredeti listában elért helyezésüket is), amelyek innovációs tevékenységükkel kiemelkedő vállalatnak számítanak!

Salesforce.com (#1)

Szoftver és szolgáltatások

Alapítva: 1999

Székhely: Amerikai Egyesült Államok

Vezető: Marc Russell Benioff

Alkalmazottak száma: 25 000

Akárcsak a listát eddig vezető Tesla Motors, úgy a világ egyik első számú CRM-vállalata is annak köszönheti sikerét, hogy máshogy csinálta mindazt, amit addig az iparágának nagy múltú óriásai csináltak. A Customer Success Platform szolgáltatásportfóliója az értékesítés-, illetve marketingautomatizálástól kezdve az IoT-integráción át egészen a professzionális felhőszolgáltatásokig számos fejlett megoldást kínál, minden méretű vállalat számára lehetővé téve a felhő-, közösségi, mobil- és adattudományi technológiák alkalmazását. A személyre szabható mesterséges intelligencia (AI) platformja prediktív analitikai funkciókat kínál, amely révén az egyszerűbb feladatokat adattudósok és adatmodellezők alkalmazása és programozói ismeret nélkül is el tudja végezni egy vállalkozás. Mi ez, ha nem innováció?

Tesla (#2)

Autóipar

Alapítva: 2003

Székhely: Amerikai Egyesült Államok

Vezető: Elon Reeve Musk

Alkalmazottak száma: 17 782

A Tesla kiváló példája annak, hogy mennyire fontos az innováció az üzleti életben, akárcsak az olyan CEO, aki nem fél a kockázatvállalástól, és képes nagyot álmodni. A vállalat mára az elektromos meghajtású autókra szakosodott személygépjármű-gyártóból végérvényesen a fejlett megújuló energiaforrások, az energiatárolás és a fenntartható technológia területeinek motorjává vált (gondoljunk csak a nagy kapacitású integrált lítiumion akkumulátor által, a napelemekkel előállított energia helyben történő tárolására). Elon Musk az utóbbi két évtizedben számos ipart forradalmasított mindazon ötleteivel, amelyeket őrültségnek tartva, kétkedve fogadott a világ. Sőt a Tesla Motors minden szabadalmát bárki felhasználhatja saját fejlesztéseihez is.

Amazon.com (#3)

Kereskedelem

Alapítva: 1994

Székhely: Amerikai Egyesült Államok

Vezető: Jeffrey P. Bezos

Alkalmazottak száma: 341 400

Az online könyvesboltként indult garázscég ma már az Amerikai Egyesült Államok egyik meghatározó elektronikus kereskedelmi óriása. 2006-ban indította el az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatását azzal a céllal, hogy más weboldalak és kliensoldali alkalmazások számára különféle megoldásokat nyújtson, mára a legmeghatározóbb szereplővé vált a piacon, 8 földrajzi régióban van jelen. Azáltal, hogy a vállalat két olyan kulcsterületen, mint az e-kereskedelem és a felhő-infrastruktúra (IaaS, PaaS), szerzett vezető pozíciót, olyan innovációs képességeket takar, amelyek kellő bizalmat nyújtanak a befektetők számára.

Az Amazon egyik raktára (forrás: Techstory.in)

Shanghai RAAS Blood Products (#4)

Biotechnológia

Alapítva: 1988

Székhely: Kína

Vezető: Jie Chen

Alkalmazottak száma: 2762

Világszerte több ezer krónikus beteget kezelnek rendszeresen plazmaalapú készítményekkel. A Shanghai RAAS Blood Products vérkészítmények és plazmaalapú gyógyászati készítmények, vakcinák, diagnosztikai reagensek és vizsgálati eszközök kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Kutatási területe szerteágazó, célja a legkorszerűbb, fejlett biomérnöki technológiák alkalmazásával a hagyományos feldolgozási eljárások, valamint a vérkészítmények gyártásának és minőségének javítása, továbbá a korszerű géntechnológiák alkalmazásával rekombináns fehérjetermékek fejlesztése. A vállalat innovációs lendületét jól mutatja, hogy egy évvel ezelőtt a 16. helyen végzett a listán.

Így készült

A Forbes innovációs listájának módszertana a befektetők bölcsességére támaszkodik, ez az, ami igen gyorsan tudja azonosítani, mely cégekben található innovációs potenciál, és melyek képesek arra, hogy a jövőben nagy dolgokat vigyenek véghez, megváltoztatva az iparágat, amelyben tevékenykednek – vagy legalábbis képesek jövedelmező újításokkal előállni az elkövetkezendő években.

A rangsorolás ez alapján az innovációs prémium alapján történik, mégpedig úgy, hogy az egyes cégek piaci kapitalizációjából kivonják a jelenlegi tevékenységből származó nettó cash flow bevételt. A különbség mutatja meg, hogy milyen a vállalat aktuális megítélése, és milyen reményeket fűznek hozzá befektetői oldalról. A listára olyan cégek kerülhetnek fel, amelyek legalább hét éve közölnek nyilvános pénzügyi adatokat (ezért nem látjuk rajta a Facebookot), és piaci értékük legalább 10 milliárd dollár. Olyan iparágak jöhetnek csak szóba, amelyek közismertek innovációs beruházásaikról, azonban az olyan szektorok, amelyekben nem mérhető a kutatás-fejlesztési ráfordítás – így például a bankok és más pénzügyi szolgáltatók –, nem jöhetnek számításba. Akárcsak az energetikai vagy a bányászati cégek sem, mert ezek piaci értéke sokkal inkább az árutőzsdei áraktól függ, mintsem az innovációtól. 

Autodesk (#15)

Szoftver és szolgáltatások

Alapítva: 1982

Székhely: Amerikai Egyesült Államok

Vezető: Andrew Anagnost

Alkalmazottak száma: 9000

Az AutoCAD a legelterjedtebb CAD-szoftver a világon, a legszélesebb körben használt tervezőalkalmazás. A mögötte álló Autodesk vállalatot John Walker alapította különböző számítógépes automatizálási alkalmazások fejlesztésének tervével. A szoftver 1982-ben debütált a piacon, az elmúlt több mint 35 év alatt jelentős mértékű változáson és bővülésen ment keresztül, több mint 30 verziója jelent meg. Noha az AutoCAD eleinte gépészmérnököknek készült, ma már az egyik legnagyobb felhasználója az építőipar, továbbá az Entertainment Creation Suite 3D-animációs szoftvere animátorok, vizuális effekteket készítő művészek és modellkészítők népszerű specializált eszközkészlete.

Coloplast (#29)

Egészségügyi eszközök és felszerelések 

Alapítva: 1957

Székhely: Dánia

Vezető: Lars Søren Rasmussen

Alkalmazottak száma: 11 275

A Coloplast A/S olyan segédeszközöket és szolgáltatásokat fejleszt, amelyek nagyban megkönnyítik a különböző egészségügyi problémákkal élők hétköznapjait. Működése négy területre terjed ki: sztómaterápia, urológiai és kontinenciaellátás, sebkezelés és bőrápolás. A világ számos országában jelen vannak az Egyesült Államoktól Ázsiáig, sőt Magyarországon is. A sztómával élőknek innovatív sztómazacskók és kiegészítő eszközök széles választékát fejlesztették ki. Innovációik révén olyan urológiai betegségek is könnyen kezelhetők, mint a merevedési zavar, vizeletinkontinencia, gyenge kismedencei izmok, vesekő vagy megnagyobbodott prosztata.

Keyence (#49)

Hardver

Alapítva: 1974

Székhely: Japán

Vezető: Akinori Yamamoto

Alkalmazottak száma: 4628

A Keyence Corporation évtizedek óta az érzékeléstechnológia egyik vezető cége. Ipari automatizálási és vizsgálóberendezések fejlesztésével foglalkozik. Fotoelektromos és közelítésérzékelők, ellenőrzéshez használt mérőeszközök, 3D-s digitális mikroszkópok és nyomtatók, programozható vezérlők, érintőképernyők, vonalkódolvasók, egyénre szabott, költséghatékony és nagy termelékenységet biztosító automatizált rendszerek születnek a cég neve alatt. A Keyence termékskálája számos iparágban, többek között az elektronikában, a félvezetőgyártásban, az autóiparban, az élelmiszeriparban és a csomagolástechnikában, a biotechnológiában és a gyógyszeriparban zajló gyártási és kutatási folyamatok részét képezi.

Forrás: 123rf

Intuitive Surgical (#61)

Egészségügyi eszközök és felszerelések

Alapítva: 1995

Székhely: USA

Vezető: Gary S. Guthart

Alkalmazottak száma: 3755

Az Intuitive Surgical vállalat a da Vinci sebészeti robot fejlesztésével és gyártásával, valamint ehhez kapcsolódóan a távoli elérésű robotsebészeti kellékek gyártásával foglalkozik. Jelenleg a minimálisan invazív műtéti rendszerek (műtéti robotok) gyorsan fejlődő területének vezető szereplője. A sebészeti rendszer létrejötte az 1980-as évekre tehető, az SRI International által fejlesztett prototípusra szemet vetett a DARPA (az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) is, mint a harcban sérült katonák távolról történő sebészeti beavatkozásának lehetőségére, mára a megoldás forradalmasította a laparoszkópiás és mikrosebészeti eljárásokat egyaránt.

Norilsk Nickel (#63)

Nyersanyag

Alapítva: 1993

Székhely: Oroszország

Vezető: Vlagyimir Olegovics Potanyin

Alkalmazottak száma: 83 005

Norilszk a világ legszennyezettebb, legéletveszélyesebb és egyben a világ legészakabban fekvő, leghidegebb, legélhetetlenebb nagyvárosa. Népszerűségét annak köszönheti, hogy itt található a rendkívül kedvező geológiai adottságának köszönhetően a Föld leggazdagabb nyersanyaglelőhelye: nikkel, palládium, platina, réz, arany, irídium, kobalt, ezüst, ruténium, szelén, tellúr és nem utolsósorban kén. Ezeket számos iparágban veszik a gyártáshoz vagy különféle eljárásokhoz igénybe, így igen fontos nyersanyagok kerülnek ki innen. Márpedig az innováció egyik fő jellemzője, hogy az adott vállalkozás olyan terméket, szolgáltatást tud értékesíteni, amelyre az adott piacon nem sokan képesek, ilyen a Norilsk Nickel is.

ASML Holding (#100)

Félvezetőipar

Alapítva: 1984

Székhely: Hollandia

Vezető: Peter T. F. M. Wennink

Alkalmazottak száma: 16 647

Egy fából épült fészerben kezdte meg működését az ASML Holding a hollandiai Eindhovenben található Philips épülete mellett, mára az ASML a világ egyik legnagyobb fotolitográfiai vállalata. Ez az anyagmegmunkáló eljárás az egyik legelterjedtebb módszer a nyomtatott áramköri elemek (IC) és mikroprocesszorok áramvezető sávjainak nanométeres precizitással történő kialakítására és nagyüzemben történő gyártására. Az ASML a félvezetőipar legnagyobb beszállítója, emellett gyártógépeket is fejleszt IC-k és chipek gyártásához. A leggyorsabban fejlődő szegmens kiszolgálása pedig folyamatos innovációt követel.

(A cikk eredetileg a Top30 ipari innovációk című kiadványunkban jelent meg.)