Üzemi diagnosztika gyorsabban
A Rockwell Automation FactoryTalk TeamOne alkalmazása felgyorsítja az üzemi diagnosztikát, ezzel javítva az ipari vállalatok termelékenységét.
Amikor a termelésben működési zavar lép fel, nincs idő a hosszas hibakeresési folyamatokra és a kollégák felkutatására. Ma számos ipari tevékenység esetén az üzemek személyzetének maguknak kell a leállásokkal foglalkozniuk, szerverhez kapcsolódniuk, folyamatos ellenőrzést végezniük a berendezések és az adatforrások, valamint a különböző információs portálok között, illetve megtalálniuk az adott terület szakértőit. A probléma megoldásához szükséges időt tovább növeli, ha a személyzetet nem segítik könnyen áttekinthető információk, együttműködést támogató eszközök vagy olyan rendszerek, amelyek közvetlenül az általuk preferált eszközről (például mobiltelefonról) is elérhetők.
 
A Rockwell Automation nemrég mutatta be a FactoryTalk TeamONE nevű, iOS és Android rendszerű okostelefonokra készült alkalmazását, amely a vállalat kiterjesztett, információs megoldásokat tartalmazó stratégiájának részeként hozzásegíti a munkavállalókat a jobb vállalati szintű döntéshozatali gyakorlathoz. Az alkalmazás könnyen kapcsolódik azokhoz a technológiákhoz, amelyeket a gyártók a digitális átmenet során rendszereikbe integrálnak. Ugyanakkor javítja a csapat termelékenységét azáltal, hogy a felhasználók számára lehetővé teszi az együttműködést, a tudás megosztását, a gyártási diagnosztika élő megfigyelését, a gépriasztásokra való reagálást, valamint a berendezésekhez kapcsolódó hibakeresést. A FactoryTalk TeamONE alkalmazást használó csapatoknál számítani lehet a javítási átlagidő (MTTR) rövidülésére.
 
 
A rendszer azonnal mutatja a hibákat, a berendezések állapotáról pedig adatokat küld a terepen dolgozóknak, a mérnököknek és az IT munkatársaknak, akik így egy csapatként dolgozhatnak a felmerülő problémák megoldásán. A munkatársak az okostelefonjukra letöltött FactoryTalk TeamONE alkalmazással különféle modulok közül választhatnak, és közvetlenül ráláthatnak a berendezésekből – pl. az Allen-Bradley PowerFlex frekvenciaváltók működéséből – származó információkra, illetve láthatják bármely EtherNet/IP berendezés működési állapotát. Az alkalmazás együttműködési és hibakeresési moduljain keresztül pedig megoszthatják ezt az adatot a csapat többi, erre felhatalmazott tagjával. Amikor a problémát sikerült megoldani, a tapasztalatok címkézve elmenthetők, és később visszakereshetők.
 
“Az ipari vállalatok általában éveket és jelentős beruházásokat fordítanak a gépek adataival kapcsolatos új technológiák fejlesztésére, mire kiderül, hogy mindez vajon megtérül-e" – mondta Kyle Reissner, a Rockwell Automation integrált architektúra mobilitási platform vezetője. “A FactoryTalk TeamONE alkalmazás új paradigmát teremt: a dolgozók letölthetik az alkalmazást, csapatokat alkothatnak és tudásukat a berendezések adataival együttesen használhatják fel a termelékenység növelése érdekében. Az alkalmazás nem igényli, hogy a modulok használatához a csapatok szervereket telepítsenek, OPC szerverekhez hasonló, meglévő infrastruktúrával rendelkezzenek, vagy automatizálási eszközöket és berendezéseket csatlakoztassanak a felhőhöz."

Okos csomógpont

A FactoryTalk TeamONE alkalmazás okos csomópontként működik. Ahelyett, hogy szerverhez kapcsolódó kliensként viselkedne, az alkalmazás berendezésmoduljai közvetlenül, a hálózaton található eszközökkel kommunikálva teszik láthatóvá az élő adatokat. Ha van hozzáférhető, biztonságos felhő, akkor a modulok a felhatalmazott csapattagok között szinkronizálnak.
 
A FactoryTalk TeamONE ingyenes verziója már elérhető és a következő nyolc modult tartalmazza: hiba, készülékállapot, csapat, tudásbázis, csatlakozás, üzenőfal és chat, csatlakozás, valamint trend. Az év során várható a FactoryTalk TeamONE standard, éves felhasználói előfizetésen alapuló verziójának megjelenése, amely riasztási modullal, többfelhasználós csapat-bejelentkezéssel, és egyéb, a felhasználók visszajelzései alapján fejlesztett szolgáltatásokkal egészül még ki. Az ingyenes és előfizetéses verziót használók közös csapaton belüli, zökkenőmentes együttműködését nem korlátozza a vállalat.
 
“Úgy tekintünk a FactoryTalk TeamONE alkalmazásra, mint az első fejlesztésünkre, amely a csapaton belüli együttműködés és az automatizációs adatok összehozása során igyekszik növelni a dolgozók termelékenységét" –  mondta Reissner. "Ez egy nagyon izgalmas, innovatív tér, ahol gyakori frissítéseket tervezünk. Valójában máris megkezdtük a jövőbeli modulok tervezését, illetve az integrációt a FactoryTalk Analytics alkalmazással és a visszajelzésekkel is."
 
Az alkalmazást előzetesen több mint 500 vevő próbálta ki 2016 szeptembere óta. A Microsofttal való szoros együttműködés keretében egy kis, “Project Stanton” néven ismert startup csapat végezte a fejlesztést.

A FactoryTalk TeamONE ingyenes verziója jelenleg iOS és Android rendszerű okostelefonokra is letölthető.