GyártásTrend 2022. április 29. 06:01
Újabb lépés az energiafüggetlenség felé
Európa egyik legnagyobb kapacitású zöldhidrogén üzemét építi fel a MOL Százhalombattán. A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöldhidrogént a MOL a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogénhálózatában használja fel.

Európa egyik legnagyobb kapacitású zöldhidrogén-gyártó berendezését építi fel a MOL Százhalombattán és ezzel jelentősen csökkenti az üvegházhatású gáz kibocsátását. A társaság az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöldhidrogén rendszerek vezető szállítójának segítségével valósítja meg a beruházást. A zöldhidrogén csökkenti a Dunai Finomító karbonlábnyomát és hosszú távon lehetővé fogja tenni a kibocsátásmentes mobilitást. 

Forrás: MOL

Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységét használó, 22 millió euróból megvalósuló létesítmény évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöldhidrogén előállítására képes, amelynek köszönhetően több mint 25 ezer tonna széndioxid-kibocsátás válik elkerülhetővé, kiváltva a ma használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Mivel ez a technológia felelős a MOL széndioxid-kibocsátásának egyhatodáért, az új technológia támogatja a MOL karbonsemleges céljainak megvalósítását és hozzájárul a régió energiafüggetlenségéhez.

A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöldhidrogént a MOL a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogénhálózatában használja fel. Így az beépül a MOL-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát.

„Meggyőződésünk, hogy a hidrogén nemcsak a már jelenleg is zajló energiaátmenet egyik legfontosabb energiahordozója, hanem az új, karbonsemleges energiarendszerben is megkerülhetetlen lesz. Az új technológiával meghonosítjuk a zöldhidrogén gyártását Százhalombattán és ezzel a MOL-csoport a fenntartható energiagazdaság egyik legfontosabb szereplőjévé léphet elő a régióban” – nyilatkozta Szabó Gábriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

„A zöldhidrogén az emberiség előtt álló két kritikus kérdés kezelését hivatott segíteni: az éghajlatváltozást és az energiafüggetlenséget” – mondta Andy Marsh, a Plug Power vezérigazgatója. „ Lehetőségeink pedig határtalannak tűnnek, hogy a világ minden táján támogassuk a zöld hidrogén hagyományosabb ipari hidrogénpiacokra való bevezetését. Örömmel biztosítjuk a legmodernebb technológiánkat a Dunai Finomító részére, lehetővé téve a MOL-csoport számára, hogy nagy lépést tehessen előre a régió ezen problémáinak kezelésében.” 

A zöldhidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 ezer tonna földgáz felhasználását takarítja meg. A Plug berendezései - amelyek alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkeznek - moduláris, méretezhető, tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok.

A világ első és legátfogóbb zöldhidrogén ökoszisztémája mögött álló vállalat, a Plug egyszerűvé teszi a zöldhidrogén bevezetését azon vállalatok számára, amelyek készen állnak arra, hogy növeljék működésük hatékonyságát és fenntarthatóságát. A Plug független zöldhidrogén-termelő hálózata 2022 végére napi 70 tonna hidrogéntermelést tervez, és továbbra is jó úton halad afelé, hogy 2025-re Észak-Amerikában napi 500 tonna, 2028-ra pedig globális szinten 1000 tonna zöldhidrogén-termelő hálózattal rendelkezzen.

A zöldhidrogén előállítása szervesen illeszkedik a MOL-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony széndioxid- kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a MOL 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A MOL célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen.

(Forrás: MOL)

A borítókép forrása: MOL