Új rendszermegoldás műanyag csapágyakkal
Az Igus új rendszermegoldását – a rendkívül erős Xirodur B180 műanyagból készült csapágyainak köszönhetően – igen könnyű járás, kis súrlódási értékek és mindemellett kedvező ár jellemzi.

Xiros márkanévvel az Igus karbantartást nem igénylő polimer golyóscsapágyakon alapulva kínál megoldásokat – többek között egy, a címkézésben, az árutovábbításban, továbbá a csomagoló- és élelmiszeriparban működő, mozgó alkalmazásokhoz kifejlesztett rendszert is. A teljes körű megoldást egy könnyű, tisztára eloxált alumíniumcső és két, Xirodur B180 anyagból készült peremes golyóscsapágy alkotja. A golyósor kiváló minőségű nemesacél golyókból áll.

Univerzális polimer: könnyű járás, csekély súrlódás

A rendkívül erős Xirodur műanyagokat kifejezetten az Igus polimer golyóscsapágyaihoz fejlesztették ki. Jelenleg hétféle, különböző tulajdonságokkal rendelkező speciális anyag kapható. A Xirodur B180 anyag a sorozat kedvező árú alaptípusa. Vegyszerálló, és –40-től +80 Celsius-fokig terjedő hőmérséklet mellett használható. A szárazon futó polimer golyóscsapágyakkal kisebb súrlódási értékek érhetők el, mint a kent fémcsapágyakkal, mivel a golyóknak nem kell leküzdeniük a kenőanyag ellenállását. Ez az egyik oka annak, hogy sok gyártó részesíti előnyben a kenés- és karbantartásmentes műanyag golyóscsapágyakat olyan esetekben, amikor nem kell nagy terheléssel és fordulatszámmal számolni.

A Xiros továbbító- és szállítógörgőket például élelmiszerek címkézésére vagy csomagolására szolgáló berendezések terelőgörgőiként építik be, mivel nem kell tartani a kenőanyagok okozta szennyeződésektől. Ez a darált hús, húspép és tőkehús, illetve a halhús feldolgozásakor alkalmazott szállítógörgőkre is igaz. További fontos szempontot jelentenek a görgők kedvező futási jellemzői. A fém golyóscsapágyakhoz képest a műanyag golyóscsapágyak jelentősen könnyebben jönnek mozgásba.

Műanyag golyóscsapágyak átfogó programja

2008 óta a gyártó a kenésmentes polimer golyóscsapágyak széles kínálatát fejlesztette ki és fejleszti folyamatosan tovább: a sorozat leggyakrabban használt tagjai a DIN 625 szabvány szerint méretezett, a kereskedelmi forgalomban kapható fém golyóscsapágyakkal megegyező méretű radiális mélyhornyú golyóscsapágyak. A további termékcsoportokat axiális golyóscsapágyak, többirányú mozgásokhoz használható csapágyak, forgókoszorús csapágyak vagy éppen axiális polimer golyós görgők alkotják. Az alapkínálatot számos termékváltozat egészíti ki, úgymint nagyobb erők felvételére tervezett kétsoros radiális csapágyak, gömbölyített felületű görgők, fedőtárcsás és végzáró sapkás golyóscsapágyak.

A Xiros rendszermegoldás egyszerűen és gyorsan eljuthat a felhasználóhoz, mivel egy online konfigurátor segítségével a felhasználók egyénileg állíthatják össze az igényeiknek leginkább megfelelő megoldást, csupán három lépésben.