hero
Zamaróczy Ádám 2022. május 06. 10:34
Új mobilalkalmazást fejlesztettek ki az Alzheimer-kór felismeréséhez
Az applikáció a pupilla viselkedését elemezve vonja le a maga végkövetkeztetéseit.

2019-ben a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampuszának kutatói kimutatták, hogy pupillaválasz-figyelő tesztekkel potenciálisan akár az Alzheimer-kór kialakulásának magas genetikai kockázatát hordozó emberek is beazonosíthatók. Ezek a tesztek azt vizsgálták, hogy a kognitíve megterhelő feladatok elvégzése közben a kísérletben részt vevő alanyok pupillájának mérete miként változik.

Az ötletet korábbi kutatások azon eredményei ihlették, melyek szerint az Alzheimer indikátorai legkorábban az agy locus coeruleus nevű régiójában jelennek meg, márpedig ez a terület a pupilla összehúzódásának kontrollálásában kulcsszerepet játszik.

És valóban, régebbi kísérletek során már kimutatták, hogy a nehéz szellemi kihívások elé állított, kognitív hiányosságokkal küzdő emberek pupillája a hasonló helyzetbe hozott, szellemileg ép emberekénél jobban kitágul.

Eric Granholm, a 2019-es tanulmány egyik szerzője mind erre alapozva döntötte el, hogy az egyetem számítógépes mérnökeivel közösen kideríti, vajon a modern okostelefon-kamerák mennyire alkalmasak a pupilladilatáció fokának méréséhez.

Forrás: Digital Health Lab

Az új, kísérleti applikáció éppen ezen együttműködésnek köszönhetően született meg.

A friss alkalmazás nagyrészt a korszerű mobilokban megtalálható közeli-infravörös kamerák képességeire támaszkodik. A felőlük érkező információt az okostelefonok színes selfie-kameráinak adataival kombinálva a program a pupilla méretét (és a tágulás mértékét) már jelentős pontossággal meg tudja határozni.

Annak érdekében, hogy az alkalmazás felülete a lehető legfelhasználóbarátabb legyen, a kutatócsoport számos idősebb felnőtt közreműködésével dolgozta ki az interfészt. A cél az volt, hogy a pupillaválaszteszteket otthoni környezetben is könnyen el lehessen végezni.

Az applikáció egyelőre csak prototípusként létezik, vagyis a kiskereskedelmi megjelenésére még mindenképpen várni kell. A következő lépés az lesz, hogy a szoftver működőképességét enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegek bevonásával is igazolják, illetve bebizonyítsák, hogy a manifeszt klinikai tünetekkel még nem rendelkező, alzheimeres emberek azonosításában is kielégítően teljesít a rendszer.

(Forrás: New Atlas)