Új mobilalkalmazással azonosíthatjuk be a járókelőket
A baljóslatú szoftver ötletgazdái „randizáshoz” is praktikus eszközként tekintenek az újításukra.

Már több mint félmillió oroszországi felhasználója van annak az applikációnak, amely a fejlesztők szerint csupán a fotóik alapján képes azonosítani az utcai járókelőket, számol be a Guardian.

A Findface nevű alkalmazás állítólag 70 százalékos megbízhatósággal működik.

A szoftver először átfutja a Vkontakte elnevezésű, orosz közösségi oldalt az arcok párosításához, és ezután a felhasználónak megmutatja a legvalószínűbb, illetve a további leginkább hasonló 10 találatot. A Vkontakte 200 millió felhasználóval büszkélkedhet, és a Findface kiötlői azt állítják, hogy az általuk nyélbe ütött, egyedülálló algoritmus gyorsan és eredményesen futja át az egyezéseket.

„Egy hétköznapi számítógépen ezzel az algoritmussal kevesebb mint egy másodperc alatt egymilliárd fényképet lehet átkutatni” – nyilatkozta a Guardiannek Alexander Kabakov, a cég társalapítója. 

Itt egy kicsit azért már kezd nyugtalanítóvá válni a dolog.

Nem nehéz elképzelni, amint az ún. bűnüldözés veszedelmes célokra használja a technológiát, de Kabakov szerint az emberek „randizási” szokásait is megváltoztathatja. A férfi nyilatkozata alapján, ha például látunk valakit, akit vonzónak találunk, elég csak lefényképeznünk, azonosítanunk az identitását, és esetleg küldhetünk neki egy üzenetet.

„A hasonló embereket is fel tudja keresni. Szóval például elég csak feltöltenünk egy fényképet a nekünk tetsző filmsztárról vagy akár az exünkről, találhatunk 10 hozzá hasonló lányt, és akár üzeneteket is küldhetünk neki” – fogalmazott a nagy múltú újságnak Kabakov.

Nagy öröm.