Új innovációs központ nyílt Ulmban
A Bosch Rexroth megnyitja ügyfél- és innovációs központját Ulmban: katalizátor az ipari együttműködés fejlesztésében.

A Bosch Rexroth innovációit az ügyfelekkel és a felhasználókkal történő szoros együttműködésben fejleszti, melyeket egy modellgyárban és egy nagy szabadtéri területen alkalmazhatnak, tesztelhetnek és fejleszthetnek tovább. „Ulmban összehozzuk azt, ami összetartozik, nevezetesen az ügyfeleket és az innovációkat. Az innovációk csak akkor sikeresek, ha megoldják az ügyfelek kihívásait, mind gazdaságilag, mind pedig az erőforrások fenntartható felhasználása szempontjából” - mondta Rolf Najork, a Robert Bosch GmbH ipari technológia üzletágért felelős ügyvezető igazgatója és aBosch Rexroth AG igazgatótanácsának elnöke. Itt elsősorban olyan szoftveralapú termékeket fejlesztünk, amelyek rugalmas ipari termelést tesznek lehetővé és csökkentik a mobil munkagépek kibocsátását. A fejlesztőcsapatok először virtuálisan tesztelik az új termékeket és megoldásokat, majd minimálisan működőképes terméket (MVP = Minimum Viable Product) hoznak létre, azaz olyan alapterméket, amely elvégzi a fő működési funkciót, azonban teljesen kifejlesztett részletes funkciókkal nem rendelkezik. Ennek alapján a Bosch Rexroth megbeszéli az ügyfelekkel a termékötlet valós alkalmazását, majd az ügyfelek visszajelzéseiből kiindulva a terméket (MVP) továbbfejlesztik, és létrehoznak egy prototípust.

Az ügyfélélmény tehát folyamatosan beépül a fejlesztésbe. „Ha folyamatosan beszélünk ügyfeleinkkel, megbízhatóan és gyorsan azonosíthatjuk az innováció iránti igényüket. Célunk, hogy legalább megduplázzuk a sikeres termékbevezetések számát, és gyorsabban forgalomba hozzuk a termékeket” – mondta Najork.

Fókuszban a digitalizáció és a villamosítás

A modellgyár az ügyfél- és innovációs központ szerves része. A Bosch Rexroth körülbelül 500 négyzetméteren mutatja be a moduláris és a magasan digitalizált gyártás lehetőségeit. Például intelligens padlón közlekednek az autonóm intralogisztikai szállítórendszerek, önképző robotokat használnak a komissiózásnál vagy épp automatikus gyártási asszisztenseket állítanak be, amelyek érzékelőalapú, virtuális védelmi funkcióval rendelkeznek. Az összes alkatrész és rendszer digitalizálása új távlatokat nyit a gépgyártók és a gyárak üzemeltetői előtt. Az átfogó szoftverfunkciók és az értékelhető adatok széles skálája az alapja annak, hogy a gépeket hatékonyabban használjuk a jövő gyárában.

Ennek érdekében egyre több funkció kerül át a hardverről a szoftverre, amit egy digitális iker is kiegészít. A modellgyárban a Bosch Rexroth megmutathatja, hogyan lehet a gépeket, rendszereket és a manuális munkahelyeket szimulációk segítségével optimalizálni és átalakítani. Az úttörő ötleteket valós körülmények között tesztelik. A Bosch számára a modellgyár fontos ipar 4.0 központ lesz. Az ipari üzletág más területei, mint például a Bosch Building Technology, a Bosch.IO, Bosch Connected Industry vagy a Bosch Engineering and Production Services integrálhatják szoftver- és hardvermegoldásaikat és szolgáltatásaikat, valamint az ügyfelek visszajelzéseit a további fejlesztésekhez is felhasználhatják.

A gyártásautomatizálás mellett a Bosch Rexroth Ulmban olyan mobil gépekre, mint a kerekes rakodók és kotrógépek villamosítására összpontosít. Ezeket például a mezőgazdaságban és az erdészetben, az építkezéseken vagy a kikötői áruk kezelésénél használják. A teljesen villamosított gépek lokálisan kibocsátásmentesek. Annak érdekében, hogy az újonnan kifejlesztett villanymotorokat és frekvenciaváltókat az ügyfelek igényei szerint továbbfejlesszék, az ulmi telephely a mobilgépek elektromos hajtásainak tesztelésére nagy teljesítményű próbapaddal is rendelkezik, melynek maximális teljesítménye 830 kilowatt. Szabadtéri területek és oktatótermek teszteléshez és oktatáshoz A több mint 8 500 négyzetméteres építési területtel rendelkező ügyfél- és innovációs központ magában foglalja a TechParkot, továbbá egy körülbelül 10 ezer négyzetméteres műhelyekkel ellátott, az elektromos hajtású mobil munkagépek tesztelésre alkalmas szabadtéri területet is. Itt kültéri ügyfélrendezvényekre is sor kerülhet.

A digitalizáció, a hálózatba kapcsoltság és az IoT hosszú távon meghatározza a gyárak munkáját. A szakemberek know-how-jának lépést kell ezzel tartania. A Bosch Rexroth saját akadémiáján képezi munkatársait és ügyfeleit, valamint felkészíti őket az ipar 4.0-ra. E célból az innovációs központban oktatótermeket és rendszereket alakítottak ki. Itt a szakemberek megtanulják, hogyan kell a gépeket és munkaállomásokat hálózatba kapcsolni, és hogyan tudnak hozzáadott értéket teremteni az adatok, például az üzemek energiahatékonyságának optimalizálása érdekében.

Fenntarthatóan felépített és klímasemleges működés

A Bosch Rexroth kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra, így a regionális beszállítókra és az építőanyagok kiválasztására. Az épület homlokzatánál használt fa a Fekete-erdőből származik. A tetőn lévő napelem-rendszer megújuló energiával látja el a telephelyet. Az új épület szén-dioxid-semleges annak köszönhetően, hogy a távfűtési és hűtési rendszert összekapcsolták, melyek 70 százalékban biomasszát használnak. Ennek eredményeként az új telephely egyike azon több mint 400 Bosch telephelynek, amelyek 2020 óta klímasemlegessé váltak. Az elektromos autók és kerékpárok számára 12 töltőállomást
alakítottak ki, így a munkatársak és ügyfelek környezetbarát érkezése és távozása is megoldott.

Különleges címke kerül a fenntartható termékekre

Ulmban a Bosch Rexroth további lépéseket tesz annak érdekében, hogy ügyfeleinek még inkább hangsúlyozza termékei és megoldásai fenntarthatóságát. Ez azt jelenti, hogy sok termék áthidalhatja a feltételezett ellentmondást a gazdasági célok és a fenntarthatósági követelmények között, azáltal például, hogy a termelékenységet növelik, és egyúttal kevesebb energiát vagy erőforrást használnak fel.