Elkezdődött az Automotive Hungary szakkiállítás
Több mint 200 kiállítóval kezdődött meg a hetedik alkalommal megrendezett Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás 2019. október 16-án a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás a régió egyetlen olyan fóruma, amelyen az autógyártás teljes spektruma jelen van a formatervezéstől, a gyártáson át a szervizig.

Az Automotive Hungary ezúttal is bemutatja a járműiparra jellemző úgynevezett ágazati mátrixot, amelyben megtalálhatók az elektronika, számítástechnika, szoftver-, gép-, műanyag-, üveg-, vegyipar, és kompozit ipar elemei. Az autógyárak mellett megjelennek az alkatrészgyártók, a gyártási folyamatok és beszállítói szolgáltatások képviselői, a gépjárműipari egységek és rendszerek-, üzemi gyártó berendezések gyártói, forgalmazói, rendszerintegrátorok, valamint az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók képviselői.

A napjainkban zajló digitális forradalom olyan szinten alakítja át a vásárlói szokásokat, a gyártást, valamint a gyártók és beszállítók közötti információáramlást, hogy ezek a folyamatok egyedül már nem menedzselhetők. Ráadásul a nyugat-európai autóiparban tapasztalható negatív tendenciák, és ezek magyarországi hatásai miatt is különösen fontos, hogy a szakma szereplői rendszeresen találkozzanak egymással; ezeknek a találkozásoknak immár hét éve a legjelentősebb fóruma az Automotive Hungary.

Idén 15 ország 200 kiállítója mutatja be termékeit, innovációit. A négy magyarországi autógyár – Audi, Mercedes, Opel és Suzuki – mellett számos, a saját területén meghatározó cég; beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek állítanak ki a kiállításon. 

Kiemelt programok

A tervezett programok között szerepelnek mérnöki továbbképzések (több témában), MAGE – HIPA beszállítói fórum és a mérnökhallgatók számára szervezett hagyományos TechTogether verseny. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium konferenciát szervez „Innovatív utakon az autóipar” címmel, melyen szó fog esni az ipar 4.0 integrálásáról, szinergiák kihasználásáról, egyetemi – ipari együttműködésekről, tudástranszferről és az ellátási láncban szereplő tudásalapú beszerzési irányokról, piacokról. A Portfolio és a MAGE Ipar 4.0 konferenciát rendez a kiállítás ideje alatt többek között a digitalizáció, a fejlesztési projekt tervezése és megvalósítása, a smart factory, a horizontális és vertikális integráció tematikában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, Baden-Württemberg Gazdasági Minisztériuma és az am-LAB Digital Innovation Hub közös konferenciáján elsősorban a német autóipar helyzetéről, a Volvoról (mint kiemelkedő globális autógyártóról), valamint a robotokkal történő munkavégzésről lesz szó.

A GyártásTrend Magazin Év Gyára standdal várja a látogatókat

Innovációs nagydíj

Másodszor hirdette meg a Hungexpo Zrt. az Automotive Hungary az Innovációs Termékdíj pályázatot. A Hungexpo tájékoztatása szerint idén is sok színvonalas pályázati anyag érkezett a szakmai zsűrihez, melynek tagjai: Kilián Csaba, a MAGE főtitkára, Szammer István az autopro.hu ügyvezetője és dr. Takács János, a GTE elnöke három Nagydíjat és két Különdíjat hirdetett. Innovációs Nagydíjban részesült a Trumpf Hungary Kft. a TrueLaser Station 5005 TrueDisk Pulse 421 zöld lézeres megmunkáló celláért; a Varinex Informatikai Zrt. az Autodesk Fusion 360 újgenerációs terméktervezői platformért; az Absolut CNC Kft. a Hanwha Precision Machinery kollaboratív robotért. Különdíjban részesült a High Quality Support and Consult Kft. az Company Operations System rendszerért; a Proprerus Kft. az Oilex olajfelszedő anyagért.