2020. május 28. 20:00
Taxibot vontatja a repülőket
A KLM május végén csatlakozott ahhoz a Schiphol repülőtéren végzett teszthez, melynek során egy új, fenntartható repülőgépvontatási módszert vizsgálnak. A tervek szerint így 50-85 százalékkal csökkenhet a vontatások üzemanyagszükséglete.

A forradalmi Taxibot egy hibrid meghajtású vontató, ami a hagyományos társaival ellentétben anélkül képes teli gépeket elvontatni a kifutóhoz, hogy a gépnek be kellene indítania a hajtóműveit. 

A Schiphol repülőtér a KLM, a Transavia és a Corendon társaságoknak tette lehetővé a Taxibot használatát, hogy azok közösen dolgozzanak egy fenntarthatóbb vontatási módszer kialakításán. A május 27-én végzett teszt során a KLM egyik üres Boeing 737-esét vontatta a kifutóhoz a Taxibot. „Szeretnénk megvizsgálni, milyen mértékben csökkenthetjük a szén-dioxid-kibácsátást, hogy mennyi ideig tart a vontatás, és hogy mennyire tudjuk kímélni a repülőgépek hajtóműeit a Taxibot segítségével – mondta el Jeroen Jaartsveld, a KLM projektmenedzsere. „Kíváncsiak vagyunk, miként intergrálható a fenntartható vontatás a Schiphol repülőtér mindennapi működésébe.”

A KLM az előző évben indított „Repülj felelősen!” kezdeményezésében a vontatás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is vállalást tett. Ez is hozzájárul majd az elhatározáshoz, miszerint a légitársaság 15 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a 2005. évi szinthez viszonyítva.