hero
Zamaróczy Ádám 2022. május 09. 09:31
Szükség esetén robotlábakra álló autókat fejleszt a Hyundai
Az új modellek a túl nehéz terepen akár már lépkedésre is képesek lesznek.

Ultimate Utility Vehicles gyűjtőnév alatt robotlábas közlekedésre is képes kocsikat fejleszt a Hyundai.

A járművek pontos megtervezésére szolgáló, New Horizons Studio nevű műhelyet már akár heteken belül elkezdheti megépíteni az autógyártó. 

A Montanai Állami Egyetem bozemani innovációs kampuszán létesítendő központban elindított, első két projekt egy TIGER nevű, autonóm jármű és egy Elevate elnevezésű, humán sofőr által irányított kreatúra összeeszkábálása lesz.

TIGER (Forrás: Hyundai)

A Hyundai célja, hogy olyan autókat hozzon létre, amelyek számos, korábban leküzdhetetlen terepen is képesek lehetnek elboldogulni.

A leendő modellek legnagyobb különlegessége, hogy a négy, elektromos meghajtású kerekük csuklós robotlábakra vannak szerelve, és mint ilyenek, gyorsan hat szabadságfokkal (behajlítható és elfordítható csípő, behajlítható térd és boka, illetve elfordítható és forgatható kerék) rendelkező,  lépkedő végtagokká alakíthatók. Ez azért hasznos, mert a kocsik efféle kialakítás mellett a túl egyenetlen domborzatú területeken lábra tudnak állni, és így az útjukat akár lépkedve is folytathatják a desztinációjuk felé.

Elevate (Forrás: Hyundai)

A rendkívül tagolt talajon is gördülékeny és élvezetes vezetési  élményt nyújtó érzékelőcsomag és vezérlőrendszerek kifejlesztése gyaníthatóan különösen nagy kihívást fog jelenteni.

A Hyundai szerint az 1100-1400 négyzetméteres montanai létesítmény kutatói a releváns területek számos professzorával közvetlen kapcsolatot fognak ápolni, és a központot környező hegyvidéki domborzat kiváló feltételeket biztosít majd a járművek prototípusainak tesztelgetéséhez.

(Forrás: New Atlas)

A nyitókép forrása: Hyundai