Minden, amit tudnia kell a NASA Marson landoló Perseverance roverjéről
Közvetlenül a február 18-án a NASA Perseverance roverje – több mint fél éves utazást követően – leszállt a Marson. 

A vörös bolygót 2012 óta kutató elődjéhez, a Curiosity-hez hasonlóan a Perseverance is egy félig autonóm mobil tudományos platform, amely akkora, mint egy kis autó. Úgy tervezték, hogy éveket töltsön a vörös bolygón, miközben keresi (többek között) a mikrobák életének bizonyítékait, amelyek a múltban élhettek a Marson.

Miben különbözik a Perseverance, elődjétől a Curiosity-től?

Míg mindkét rover felépítése nagyon hasonló – beleértve a radioizotóp termoelektromos generátort – áramforrást használ. A fejlesztőcsapat (JPL) a Curiosity által szerzett tapasztalatokra építette a Persevarence-t, amely így egy robosztusabb, tartósabb és jobb képességű robotot eredményezett. A Perseverance csak néhány centivel nagyobb, mint a Curiosity, de több mint 100 kilogrammal nehezebb. Ennek az extra súlynak a nagy része egy robotkar végén lévő súlyos toronyból származik, amelyben egy kőzetmagfúró van. Számos más új tudományos eszköz is nehezíti a utód mars rovert: öttel több kamerája van, mint a Curiosity-nak – összesen 23 –, és bár elsődleges képkamerája még mindig csak 2 megapixeles, a Perseverance verziójában 28-100 milliméteres optikai zoom található. A Perseverance vitt először mikrofont másik bolygóra, hogy hallhassuk, milyen zajok vannak a Marson.

JPL 
A Jet Propulsion Laboratory a NASA egyik űrközpontja Pasadena közelében, Kaliforniában. Magyar kapcsolata is van, mert az Amerikába emigrált neves áramlástani fizikus és mérnök, Kármán Tódor alapította és ő volt az első igazgatója is 1938 és 1944 között. 

 

Újítások

Az egyik probléma, amelyet a Curiosity korábban a Marson tapasztalt, a kerekeinek kopása, ezért a Perseverance-t nagyobb teherbírású kerekekkel tervezték. Az új alumínium kerekek 1 milliméterrel vastagabbak, illetve a futófelület mintázata jobban ellenáll az éles sziklák okozta kopásnak, anélkül, hogy a teljesítményét rontaná ez.

Látványos és láthatatlan különbségek

Talán a legjelentősebb különbség a két rover között a szoftverekben van, a Perseverance sokkal önálóbb, mint a Curiosity. Képes például megtervezni saját útvonalait, minden nap egyre messzebbre jutva.

A rover célja, hogy a helyszínt részletesen tanulmányozza a múlt viszonyaira tekintettel, és az esetleg valaha volt élet jeleit meglelje. Feladata a kőzetmag- és talajminták azonosítása és összegyűjtése is, amelyeket egy jövőbeli misszió visszahozhat a Földre részletesebb tanulmányozás céljából. A Perseverance a Mars jövőbeli emberi- és robotkutatásaihoz szükséges technológiákat is tesztelni fogja.

Tudományos eszközök a Perseverance rover fedélzetén

Tudományos eszközök a Perseverance rover fedélzetén

  • Mastcam-Z: Színes kamerák, panorámás és sztereoszkópikus képek készítésére. A Mars felszínén látható legtöbb kép ezekből a kamerákból származik.
  • SuperCam: Kombinált kamera, kőzetpárologtató lézer és spektrométer, amely képes azonosítani a sziklák és talajok összetételét olyan területeken, amelyekhez a rover megfogói nem férnek hozzá.
  • SHERLOC: Közeli hatótávolságú mikroszkopikus kamera és spektrométer, amelyet kifejezetten szerves molekulák detektálására terveztek. A SHERLOC figyeli meg az űrruhák darabjait is, hogy lássa, mennyire bírják a marsi légkört.
  • PIXL: Egy másik mikroszkopikus elemző eszköz, amely röntgensugaras fluoreszcencia spektrométert tartalmaz a kőzetek összetételében és textúrájában bekövetkező nagyon kicsi (sószemcsényi) változások észlelésére.
  • RIMFAX: Talajba hatoló radar, amely 10 méterig képes felismerni a vizet vagy a jeget a felszín alatt.
  • MEDA: Hőmérséklet-, nyomás-, páratartalom-, szélsebesség- és -irány, valamint a légköri por jellemzőit mérő szenzorkészlet.
  • MOXIE: A Moxie megpróbálja a marsi légkört – amelynek 96 százaléka szén-dioxid – hasznos oxigénné átalakítani, egy 800 Celsius-fokra felmelegített elektrolizátoron keresztül, egy olyan folyamatban, amely a NASA szerint kissé hasonlít egy olyan üzemanyagcellára, amely visszafele működik. A Perseverance nem használja fel az oxigént, de ha a technológia beválik, az emberek egy napon belélegezhetik és rakéta üzemanyagnak ishasználható.
  • Minta gyorstárazó rendszer: A Perseverance hatalmas eszköze a marsi felszín mintavételét, elemzését és tárolását szolgálja. Ezeket a mintákat lezárják és a felszínen hagyják, azzal az elképzeléssel, hogy körülbelül egy évtized múlva jön egy másik robot, felkutatja azokat, rakétába rakja és visszaküldi a Földre. Ezt az utolsó részt még nem igazán találták ki hogyan, de a Perseverance mindenképpen megteszi az első lépést.

Illusztráció arról, hogy a NASA Perseverance rover hogyan néz ki a Marson. (Forrás: NASA / JPL-Caltech)

Ingenuity – az első helikopter a Marson

Valamikor a közeli jövőben, a Persevarence beveti a Mars helikoptert, amely az Ingenuity nevet kapta. A helikopter nem fog semmilyen tudományos kutatást folytatni, mivel elsődleges célja annak bizonyítása, hogy az irányított autonóm repülés lehetséges a marsi légkörben. Az Ingenuity be is jelentkezett a NASA-hoz és közölte, hogy egyelőre a tervek szerint haladnak a dolgok a vörös bolygón. "Ez lesz a földönkívül Wright-fivérek pillanata" – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziókért felelős irányítócsoportjának munkatársa.

Jelenleg a rover a Jezero-kráter alján van, ez egy 50 km átmérőjű becsapódási kráter egy sokkal nagyobb Isidis nevű becsapódási medence északnyugati szélén. A szláv nyelvekben a „Jezero” tavat jelent. Azért választották ezt az elnevezést, mert a terület úgy néz ki, mint ahol valaha egy óriási tó volt, láthatóak a környéki folyók befolyási területe, amelyek olyan deltákat képeznek, mint itt a Földön.