Szintetikus gipsz hulladékból
Természetes megfelelőjének feldolgozásánál energiahatékonyabban előállítható mesterséges gipszet hozott létre egy nemzetközi tudományos konzorcium.

A főleg kalcium-szulfát-dihidrátból álló gipsz egy olyan természetes ásvány, amelyet például cement, gipszkarton és egyéb építőanyagok komponenseként is fel szoktak használni. Egy orosz, fehérorosz és ír tudósok alkotta csapat nemrég kidolgozott egy módszert, amellyel ezt az anyagot akár szintetikus úton, ráadásul a hamisítatlan verzió feldolgozásánál energiahatékonyabban is elő lehet állítani.

Rendszerint a földből kitermelt gipszet használat előtt porrá kell zúzni, ami általában jelentős mennyiségű elektromosságot szokott felemészteni.

A rangos intézményekből álló nemzetközi konzorcium éppen emiatt kezdett el alternatív, méghozzá konkrétan fenntarthatóbb megoldások után kutakodni. Mind ezzel összhangban az is a legfontosabb célkitűzések között szerepelt, hogy forrásanyagnak hulladékokat használjanak fel.

A gyártási procedúra folyamán három összetevőt, jelesül a hőálló szálak gyártásából visszamaradt kénsavat, a mészkő feldolgozásakor melléktermékként keletkezett mészkőport és vizet egyesítettek. Miután ezeket az anyagokat összekeverték és különböző technikákkal megdolgozták őket, olyan, használatra kész szintetikus gipsz jött létre, amely legalább 95 tömegszázalékban kalcium-szulfát-dihidrátot tartalmazott.

A bevetett eljárástól függően a gipsz háromféle mesterséges alakban öltött testet.

Az alapanyagok felforralása révén például impozáns hő- és tűzálló, nedvességmegtartó, illetve hangszigetelő képességekkel felvértezett építési gipszhez jutottak a kutatók.

Amikor a komponenseket autoklávba helyezték, rendkívül nagy szilárdságú gipsz lett az eredmény.

A harmadik esetben az alapanyagok kiégetése, majd haladéktalan lehűtése nyomán egy anhidritként elhíresült gipszprekurzor keletkezett, amely különböző vakolatokban, festékekben és lakkokban történetesen a szárítószer szerepét szokta betölteni.

Minőség tekintetében a szintetikus gipsz egyik típusa sem marad alul a természetes megfelelőjével szemben, sőt több esetben jobban is teljesítenek náluk.

A kutatást az orosz Nemzeti Tudományos és Technológiai Egyetem, a Fehérorosz Állami Technológiai Egyetem, a Fehérorosz Nemzeti Tudományos Akadémia és az írországi Limericki Egyetem tudósai közösen végezték el. A projekt végkövetkeztetéseit ismertető tanulmány a Journal of Industrial and Engineering Chemistry folyóiratban jelent meg.