Szintet lépett az ipar 4.0
A mesterséges intelligencia, a dolgok internetét támogató szoftverplatformok, a kiterjesztett és a virtuális valóság, valamint a robotika fejlődésével minden eddiginél intelligensebbé és hatékonyabbá válnak a negyedik ipari forradalom jegyében születő megoldások. 

Látványosan szemléltették ezt standjaikon a német vásárvárosban múlt héten lezajlott Hannover Messe 2017 kiállítói. A jövő okosgyáraiban a termelés folyamatában részt vevő minden egység – a készülő terméken dolgozó robottól kezdve a raktárkezelő rendszeren át a megrendeléseket és a munkalapokat feldolgozó háttérrendszerekig – egyetlen, intelligens, a dolgok internetére (IoT-re) és tanuló algoritmusokra, nagy teljesítményű analitikai alkalmazásokra épülő informatikai környezethez csatlakozik, ami nagyobb hatékonyságot és fenntarthatóságot eredményez.

Az SAP Open Integrated Factory szoftverplatformján például a folyamatok olyan, automatizált láncolata alakítható ki, amelyben a munkadarabok kommunikálnak a gyártósorral. A gépek ezen a módon kapnak meg minden információt a megmunkálásra vonatkozóan, így egy adott termék különböző változatait is el tudják készíteni, és közben új gyártási folyamatokat is megtanulnak.

Hibamegelőző karbantartás

Egyre több vállalat integrál okos gyártósorokat termelési folyamataiba, hogy nagyobb hatékonyságot érjen el. A Trumpf, a gyártóeszközök egyik legnagyobb szállítója például olyan, intelligens lencsékkel ellátott lézervágó gépeket mutatott be, amelyek automatikusan értesítik a karbantartó csapatot, ha az optika elszennyeződik, így a vállalatoknak nem kell a szükségesnél jóval többet költeniük a tisztításra, és a selejtes munkadarabok számát is jelentősen csökkenthetik.

225 ezer látogató fordult meg az idei kiállításon (forrás: Hannover Messe)

Míg a múltban egy gyártósornak meg kellett hibásodnia ahhoz, hogy javítani lehessen, addig napjaink intelligens rendszerei előrejelzést adnak a meghibásodás kockázatáról. A vállalatok ennek köszönhetően időben, a megfelelő pillanatban léphetnek, és tetemes többletköltségtől kímélhetik meg magukat, nem beszélve arról, hogy a gyártósor leállásából adódó veszteséget is elkerülhetik.

A hibamegelőző karbantartás persze nem új keletű dolog. Korábban a vállalatok és szolgáltatóik előre ütemezett ellenőrzésekkel és beavatkozásokkal igyekeztek megelőzni a bajt, ez azonban erőforrás-pazarló megközelítésnek bizonyult. Ugyanazokat a gépeket ugyanis minden vállalat más terhelés, eltérő körülmények között használja. Az ipar 4.0-s hibamegelőző karbantartás ezért a gyártósorok, a gépalkatrészek folyamatos monitorozására, többek között a vibráció, a hőmérséklet és a páratartalom szenzorokkal történő mérésére épít, de a meghibásodás kockázatának előrejelzéséhez olyan adatokat is figyelembe vesz, mint a megrendelések gyakorisága, a gyártáshoz használt anyagok minősége vagy akár az időjárás változása. 

Ilyen, a dolgok internetére és nagy adat (big data) típusú analitikára épülő, hibamegelőző karbantartással az egyesült államokbeli Union Pacific évente 100 millió dollárt takarít meg – ami elég nagy összeg ahhoz, hogy a Deutsche Bahn is próbaprojektet jelentsen be hasonló megoldás bevezetésére.

Míg a korábbi években a szenzortechnológia fürdött reflektorfényben, addig az idei kiállításon a digitiális szoftverplatformokat övezte nagyobb érdeklődés, amelyek az IoT-alkalmazásokban az adatok begyűjtését, a különböző adatforrások és -típusok integrálását, valamint az információk nagy teljesítményű elemzését könnyítik meg a vállalatoknak. A Hannover Messe 2017 idején így több platformvonatkozású bejelentés is elhangzott: az SAP a KUKA és a Mitsubishi Electric hasonló megoldásával integrálja IoT platformját, a Software AG az OsiSofttal és a Dürr AG-vel kezdett partneri együttműködést, hogy bővítse DBP digitális üzleti platformjának ipar 4.0-támogatását, míg az IBM Watson mesterségesintelligencia-platformján, a Microsoft pedig Azure felhőjében kínál szolgáltatásokat hibamegelőző karbantartáshoz.

Digitális testvérek

Hasonló módon a nagy adat típusú analitikai képességeket használják a fizikai termékek, gépek ún. digitális ikertestvérei (angolul digital twins). A rendkívül részletes 3D CAD modellre épülő digitális ikertestvért a mérnökök a tervezett termék minden tulajdonságával és funkciójával felruházzák – a gyártáshoz használt anyagoktól kezdve a beépített szenzorokon át a működés, az alkatrészek mozgásának dinamikájáig. A digitális ikertestvér így már a tervezés szakaszában kiváltja a költséges fizikai prototípusokat, mivel hathatósan segíti a hibák korai azonosítását és gyors javítását.

Viselhető eszközök – okosszemüvegek és -kesztyűk – segítik a dolgozók interdiszciplináris oktatását a negyedik ipari forradalomban (forrás: Hannover Messe)

A történet azonban ezzel nem ér véget. A digitális ikertestvér a fizikai gép legyártását, értékesítését és üzembe állítását, használatba vételét követően is kapcsolatban marad párjával. A termékbe épített szenzorokról érkező adatokat a mérnökök folyamatosan betáplálják az intelligens, digitális modellbe, amelyeket egy követelménykezelő rendszer vet össze a gyártáskor meghatározott specifikációkkal. Ha eltérés mutatkozik, a mérnökök a digitális ikertestvéren dolgozhatják ki a megoldást a fizikai gép frissítésére, így a problémát a lehető leggyorsabban és költséghatékonyan orvosolhatják.

Komoly kockázatot jelent azonban, hogy a digitális ipari rendszerek iránt a kiberbűnözők is élénken érdeklődnek, mivel egy sikeres támadással igen nagy kárt okozhatnak, illetve zsarolással vagy az ellopott információk értékesítésével jelentős bevételhez juthatnak. Az ipari környezet kibertámadásokkal szembeni védelmére ezért több szállító, közöttük a Siemens és a Genua Solutions is olyan megoldásokat kínál, amelyek a rendszerek és a hálózat valamennyi szintjén telepíthetők, így a biztonsággal együtt a rendszerek és az adatok integritását is erősítik.

Cobotok a fókuszban 

Az ipar 4.0 kapcsán sok szó esik arról, hogy a folyamatok digitalizálása és automatizálása munkahelyek megszűnéséhez vezethet. Az idei Hannover Messe kiállításon bemutatott, új generációs, ún. együttműködő robotok (angolul cooperative robots, röviden cobots) rácáfolnak erre. A cobotokat ugyanis arra tervezték, hogy az emberek mellett, azok közvetlen munkatársaként dolgozzanak, mentesítve őket a repetitív, megterhelő vagy veszélyes műveletek végzése alól. A biztonság érdekében a cobotok szenzoraikkal folyamatosan figyelik a mellettük dolgozó emberek mozgását. Ha váratlanul túl közel kerülnének egymáshoz, a robotkar ereje automatikusan lecsökken, így az még ütközés esetén sem okozhat sérülést. Olyan együttműködő robotokat is láthatott a kiállítás közönsége, amelyek csak akkor lépnek működésbe, ha a mellettük dolgozó ember erre utasítja őket, pl. megérinti a karjukat.

Az emberekkel együttműködő robotok új nemzedéke mutatkozott be a Hannover Messe 2017 kiállításon (forrás: Hannover Messe)

Figyelemre méltó, hogy a cobotok háttérrendszereken vagy a felhőben futó, mesterségesintelligencia-alkalmazásokhoz csatlakozhatnak, így programozás helyett egyszerűen megtaníthatók új munkafolyamatokra – az ember megmutatja a műveleteket, és a robot meg tudja ismételni azokat.

Idén a Hannover Messe nagy presztízsű Hermes Award díját is egy cobot-megoldás, a Schunk GmbH által fejlesztett JL1 moduláris markolórendszer kapta, amely az emberek és a robotok biztonságos együttműködését segíti.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a munkavállalóknak nem kell alkalmazkodniuk a megváltozó körülményekhez. A kiállítást kísérő konferencia számos előadása az ipar 4.0 HR-vonatkozásaival, az dolgozók interdiszciplináris oktatásának szükségességével foglalkozott, de olyan megoldásokat is láthatott a közönség, amelyekben viselhető eszközök – például okosszemüvegek és -kesztyűk – kiterjesztett és virtuális valóságra épülő alkalmazások segítik a munkavállalók betanítását.

A Hannover Messe 2017 több mint 225 ezer látogatót vonzott, közülük 75 ezren külföldről érkeztek a vásárvárosba. Jövőre a kiállítás a CeMAT intralogisztikai és beszállítóilánc-menedzsment, valamint IAMD integrált automatizációs szakvásárokat is magába foglalja majd, és 2018. április 23-27. között fogja várni az érdeklődőket.