Sószemcseméretű kamera
Egyetlen sókristályéval egyező méretű, mégis éles és színes képeket alkotó kamerát fejlesztettek ki Princeton és a Washingtoni Egyetem kutatói.

A készülék úgy néz ki, mint egy korong alakú mintával átmaratott transzparens lemez. A bevésett fél milliméter átmérőjű kört valójában 1,6 millió mikroszkopikus henger rajzolja ki. A cilinderek mindegyikét úgy tervezték meg, hogy a kívánt kép rögzítéséhez a fényt éppen a megfelelő módon hajlítsák meg.

Az így kapott adatokból végül is jelfeldolgozó algoritmusok készítik el a végső felvételt.

A miniatűr eszköz a rivális parányi kameráknál sokkal élesebb képet produkál. A tesztek során az új szenzorral 720 x 720 pixeles fotókon, a természetes fény 400 és 700 nanométer közötti hullámhosszait sikerült rögzíteni. A 40 fokos látószögű kamera 2-es f-értékkel rendelkezik, és a kutatók szerint a fotói minőségben egyenrangúak a félmilliószor nagyobb, hagyományos, összetett lencsékéinél.

Fontos megjegyezni, hogy az utófeldolgozó algoritmusok azért jelentősen javítanak a képminőségen, és ezeket a műveletsorokat úgy alakították ki, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak együttműködni a metafelülettel.

Az új, kicsiny kamerák egyébként szilícium-nitridből készülnek, és a felületük nanostruktúráját a félvezetőgyártásban egy ideje már alkalmazott DUV (ultraviolet lithography) litográfiával alakítják ki.

A kifinomult fotóapparátusokkal például egyes rendkívül apró robotokat is kiemelkedően részletgazdag látóképességgel lehetne felruházni, és így a technológia a testen belüli, gyógyászati képalkotás területén például különösen ígéretes jövő elé tekinthet.