Siklócsapágy-alkalmazásokat kitüntető díj nyolcadszor
A stuttgarti Motek nemzetközi vásárral egyidejűleg indult és 2017. február 24-én zárul a pályaművek befogadása a polimer siklócsapágyakkal megvalósított izgalmas megoldások versenyére.

Vízben, földön vagy levegőben – alig van olyan terület, ahol a polimer siklócsapágyak nem bizonyíthatják jellegzetes előnyeiket. A napelemes repülőgépben csökkentik a súlyt, a hullámerőművekben óvják az erőművet a korróziótól, az utakon gondoskodnak a zökkenőmentes járásról, és kedvezőbbek, valamint tartósabbak, mint az összehasonlítható fém megoldások. A műanyag csapágytechnikában rejlő óriási lehetőségek bemutatására immár a nyolcadik alkalommal került sor a Manus díj kiírására. Az Igus cég, a kompozit anyagokkal foglalkozó németországi intézet (Institut für Verbundwerkstoffe), az Industrieanzeiger című folyóirat és a kölni szakfőiskola (Technische Hochschule Köln) közös kezdeményezése olyan műanyag siklócsapágyas megoldásokat díjaz, amelyek műszaki és gazdasági hatékonyságuk és a fejlesztő kreativitása révén emelkednek versenytársaik fölé.

A polimer siklócsapágyak rendkívül széles alkalmazási lehetőségeire hívja fel a figyelmet a verseny (forrás: Igus)

A „manus” (latinul kéz) az új utakat kereső tetterőt szimbolizálja a csapágytechnikában – magyarázza Gerhard Baus, az Igus GmbH siklócsapágyrészlegének vezetője. Ezt valósította meg az a 34 országból származó összesen 467 résztvevő, akik a megelőző, 2015. évi Manus pályázatra elküldték fejlesztéseiket. A beérkezett pályaművek egy egész sor izgalmas lehetőséget mutattak be a műanyag siklócsapágyak használatára a prototípus elkészítésétől egészen a sorozatgyártásban történő alkalmazásig. Siklócsapágyak kormány nélküli kerékpárokban Olaszországból, lineáris csapágyak egy süteménydíszítő francia gépben vagy siklócsapágyak egy kanadai akváriumtisztító robotban. Az arany Manus díjat végül egy, a hannoveri Leibniz Egyetemen kifejlesztett és a fülsebészetben alkalmazott innovatív rendszer nyerte, amelyet belső fül süketségének kezelésére és nagyfokú nagyothallás esetén alkalmaznak.

A független zsűri 2017 februárjában dönt a mostani kiírás díjazottjairól. A résztvevők az interneten pályázhatnak rövid szöveges bemutatkozással, valamint az alkalmazásukat bemutató képekkel és videókkal. Mindössze annyi a feltétel, hogy legalább egy prototípus álljon rendelkezésre a bemutatott alkalmazásból. A Manus díjak kiosztására a 2017. évi Hannoveri Vásáron, az Igus GmbH standján kerül sor. A verseny nyertesei pénznyeremény vár, a fődíj 5000 euró.