Ruandában drónokkal szállítják a vért
Paul Kagame ruandai elnök ma bejelentette a világ első nemzeti drón-csomagkézbesítő szolgáltatásának elindítását. A mai naptól kezdve a ruandai kormány napi 150 kérésre történő sürgősségi vérszállítmányt indít drónokkal az ország keleti részén található 21 vérátömlesztéssel foglalkozó központba.

A drónokat a Zipline nevű kaliforniai robotikai cég építette és üzemelteti. A ruandai drónszolgáltatás első lépésben a vérszolgáltatásra fókuszál majd; ugyanakkor a UPS, a Gavi Vakcina Szövetség és a Zipline nemzetközi együttműködése azon dolgozik, hogy a szolgáltatást különböző gyógyszerekre és életmentő vakcinákra is kiterjeszthető legyen.

A fejlődő országokban a kritikus vagy akár életmentő egészségügyi termékekhez való hozzáférés rendkívül nehezített: a városokból peremkerületekbe vagy eldugott helyekre gyakorlatilag lehetetlen eljuttatni a szükséges gyógyszereket a kellően kiépített közlekedési, kommunikációs és ellátási lánc infrastruktúrák hiányában.

A Zipline a Muhanga régióban található „Fészeknek” is nevezett központja

Ruandában a szülés utáni vérzések a gyermekágyi halandóság legfőbb okának számítanak. A vér biztonságos hőmérsékleten történő szállítást és raktározást igényel, és könnyen romlik. Mivel a vérkészítményeknek számos fajtája létezik, és lehetetlenség pontosan előre jelezni a szükségleteket, sok klinika nem tartja készleten az összes vért, amit használnia kell.

Fél óra a kézbesítés

Az új ruandai drónprogram révén az ország nyugati részén a vérátömlesztéssel foglalkozó klinikák SMS-ben adhatnak le sürgősségi rendeléseket. Ezeket a Zipline a Muhanga régióban található „Fészeknek” is nevezett központjában kapja meg, ahol 15 drónból, avagy Zipből álló flottát állomásoztatnak.

Valamennyi Zip egyenként 150 kilométeres oda-vissza utat képes megtenni, akár esőben és szélben is, és 1,5 kg vért tud elszállítani, mely egy emberélet megmentésére elegendő. A Zipek a Fészekből indulnak és oda is érkeznek vissza, a csomagokat pedig a földet megközelítve, az úgynevezett „postaládába” ejtve kézbesítik a klinikákon. A Zipline hozzávetőleg 50-150 ilyen sürgősségi kézbesítést hajt majd végre naponta 21 transzfúziós klinikára Nyugat-Ruandában, az átlagos rendelésteljesítés fél óra lesz. A tervek szerint 2017 elején az ország keleti részére is kiterjeszthetik a programot.

Valamennyi Zip egyenként 150 kilométeres oda-vissza utat képes megtenni

A Ruandában megkezdett munkát egy nemzetközi együttműködés segíti, melyben a Zipline, a UPS és a Gavi Vakcina Szövetség vesz részt. A UPS Alapítvány 1,1 milliárd dolláros adományának köszönhetően a résztvevők folyamatosan szemmel követik a drónoperáció alakulását, hogy minél előbb lehetővé tegyék a gyógyszerek és vakcinák szállítását is.

A következő év során az együttműködésnek hála, hasonló drónkézbesítő szolgáltatások indulhatnak meg Afrika és Dél-Amerika területén is. Emellett a Zipline nemrégiben a Fehér Házban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban is bevezeti szolgáltatását, ahol indián rezervátumokban segít majd Maryland, Nevada és Washington államokban.