Rovarok kamerával
Állítólag békés szándékkal hoztak létre ízeltlábúakra telepíthető, akkumulátorral működő, vezeték nélküli kamerát a Washingtoni Egyetem tudósai.

Rovarokra csatlakoztatható, könnyű és alacsony felbontású kamerát alkottak a Washingtoni Egyetem tudósai. Ugyan sok emberben a hasonló fejlesztések kissé disztópikus képzeteket ébresztenek, a parányi filmfelvevő a biológiai megfigyelésektől az ismeretlen tartományok békés szándékú feltérképezéséig számos ártalmatlan célt szolgálhat.

A vezeték nélkül működő szerkezet Bluetooth-kapcsolaton keresztül másodpercenként 1-5 képkocka sebességű és 120 × 160 pixeles felbontású élőképet tud közvetíteni a rovar környezetéről. Az adást egy okostelefonos alkalmazásban lehet figyelemmel kísérni.

Forrás: Mark Stone/Washingtoni Egyetem

Jelenlegi fejlettségi fokán a technológia az ízeltlábú irányítására alkalmatlan, és remélhetőleg ez így is marad. A kamera távvezérelt irányítása szerencsére a vadvilág behatóbb felforgatása nélkül is lehetséges. A kicsi készülék motorja egy lítium-polimer akkumulátor, amely a kamera számára egy órányi folyamatos műsorszórást tesz lehetővé. A fél grammnál alig nehezebb szerkezet egy gyorsulásmérőt is tartalmaz, és így be lehet programozni, hogy kizárólag az ízeltlábú repülése közben szolgáltasson tartalmat.

A módszer kifejlesztését az indokolta, hogy a helyváltoztatás az egyik legenergiaigényesebb tevékenység, és így (szegény) rovarok bevonásával rengeteg kapacitást lehet felszabadítani az akkumulátorokban.