Robot-nyakmerevítő ALS-os betegek számára
Az amiotrófiás laterális szklerózisban szenvedő páciensek életét nagy mértékben megkönnyítheti az eszköz.

Az amiotrófiás laterális szklerózis, vagy ismertebb nevén ALS olyan, az izmok erejét és irányíthatóságát befolyásoló neurodegeneratív betegség, amelynek birtokában a páciensek akár csak a fejük felemelésére is képtelenné válhatnak. Jelenleg az ALS gyógyíthatatlan, a létező kezelésekkel is maximum csak lelassítani lehet az előrehaladását. Stephen Hawking is ebben a betegségben szenvedett.

A Columbia Egyetem kutatói és mérnökei éppen az ilyen emberek számára hoztak létre egy robotizált nyakmerevítőt, amely bizonyos mértékben képes reprodukálni a nyakizmok mozgását. A nyakmerevítő, mint olyan, nem új találmány, viszont nevéhez hűen merev, és így a viselése egy idő után rendkívül kényelmetlenné válik.

Az újonnan létrehozott, mozgatható változat sokkal többet tud a fej egyenesen tartásánál.


A szerkezet a mechanikus aktuátorainak, érzékelőinek és az agy által a nyakizmok felé küldött elektromos jelek észlelésére szolgáló felületi elektromiográfiás párnáinak kombinációjával az ALS-os páciens fejének mozgástartományát akár 70 százalékban is visszaállíthatja.

A nehéz légzéshez hasonló veszélyes mellékhatások kiküszöbölése mellett a robot-nyakmerevítő a betegek számára az étkezést is egyszerűbbé teszi, de a szemkontaktus felvételének megkönnyítésével a környezettel való párbeszédben is komoly segítséget nyújthat. Itt nem csak a hagyományos „társalgási formáról” beszélünk – ha a beteg a beszédképességét elveszíti, a szemmozgatással vezérelhető, számítógép-alapú kommunikációt is előmozdíthatja az eszköz.