Robot végzi a raktári munka nehezét
Mivel a globális ellátási láncok igencsak megszenvedték a világjárványt, a logisztikai ipar az automatizáláshoz fordult, hogy megőrizhesse a dolgozók biztonságát és növelje a hatékonyságot. 

A robotok új, intelligenciával és rugalmassággal felszerelt generációja lép be a raktári környezetbe, amely számos bonyolult problémát tartogat az automatizálás számára. Kiváló példa erre a Stretch, a Boston Dynamics új robotja, amely tapasztalt raktári munkásra valló gyorsasággal képes mozgatni nehéz dobozokat.

A Stretch egyetlen masszív karjával, érzékelőkkel és tapadókorongokkal felszerelt megfogójával, valamint minden irányban mozgatható alapjával akár több mint 20 kilogrammot nyomó dobozokat is képes kirakodni egy teherautó hátuljáról. Egy tapasztalt munkással ellentétben azonban 16 órán keresztül is képes dolgozni töltés nélkül. 

Forrás Spectrum IEEE

„A teherautók rakodása a raktári munka egyik legnehezebb része” – nyilatkozik Kevin Blankespoor, a Boston Dynamics raktári robotikáért felelős alelnöke. „Általában két ember dolgozik egy teherautó rakodásán. A cél az, hogy a Stretch segítségével egy ember egyszerre négy-öt teherautón tudjon dolgozni.”

A Stretch teljesen autonóm módon végzi a rakodást, míg az utánfutó ki nem ürül. A dolgozók munkája így az egész napos megerőltető fizikai munka helyett a robotok felügyelete lesz.

Blankespoor nagy hangsúlyt helyez a biztonságra is. A robot működési tere korlátozva van a kirakodási területre, így elszigetelve a Stretchet a közelben dolgozó emberektől. Ebben a kezdeti fázisban egyelőre az utánfutó nyílása is el van kerítve, amíg a robot dolgozik.

A Boston Dynamics reményei szerint, hosszabb távon a Stretch elég rugalmas lesz ahhoz, hogy dobozmozgatási készségét ott hasznosítsa, ahol szükség van rá. Várhatóan a Stretch képes lesz a dobozokat polcokra helyezni, illetve azokat szortírozni, valamint teherautók bepakolását végezni. Mindez a rakodásnál nehezebbnek bizonyuló feladat, hiszen már tervezést és precizitást igényel.

Blankespoor szerint a Stretch még csak a kezdet. Úgy véli, hogy az ilyen robotok óriási hatást gyakorolhatnak a logisztikai iparra. „A raktári munka még mindig szinte teljes mértékben kézi vezérlésű. Most kezdünk csak kísérletezni a robotizálásával, ezért is jelent ilyen nagy lépést a Stretch kezdeti sikere.”

A teljes cikk a Spectrum IEEE weboldalán olvasható.