Részben Ausztráliából fedezné áramigényét Szingapúr
A legkisebb kontinensen megtermelt energiát 800 kilométernyi földfelszíni és 4200 kilométernyi tenger alatti nagyfeszültségű vezeték továbbítaná a városállamhoz.

Egy több mint 30 milliárd dolláros (9000 milliárd forintos) beruházás keretében Ausztráliában terpeszkedő napelemekről fedezné Szingapúr áramigényének 15 százalékát egy Sun Cable nevű vállalat. A hatalmas létesítménnyel megtermelt elektromosságot 800 kilométernyi földfelszíni és 4200 kilométernyi tenger alatti nagyfeszültségű vezetéken továbbítanák az ázsiai városállam felé. A kábel útvonala túlnyomó részt Indonézia felségterületén haladna keresztül, és a távol-keleti ország kormánya a kivitelezéshez szükséges előzetes helyszíni felmérésekre már meg is adta az engedélyt.

Az akár 17-20 gigawatt teljesítmény leadására képes napelemparkot előreláthatóan egy, a maga nemében rekord méretű, 36-42 gigawattórás akkumulátorkomplexum is kiegészíti majd.

David Griffin, a Sun Cable vezérigazgatója szerint olyan rendszert fejlesztenek, amely napenergia-termelési, energiatárolási és nagyfeszültségű egyenáram-átviteli technológiákat ötvöz a zöld áram iránti nagymértékű kereslet kielégítéséhez.

A vállalat szerint a „világ legnagyobb megújulóenergia-szállító hálózatán” 2028-ban kezdődhet meg az áramszolgáltatás, és a rendszernek köszönhetően a jelenlegi mennyiségnél évente 8,6 millió tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerülhet majd a levegőbe.