Öt lépésnyi előnyben az energiahatékonyságban
Az SMC öt sarokkövének segítségével az ügyfelek fenntartható működést, fejlődést és az ökolábnyomuk csökkenését érhetik el. Ez a megközelítés ezenfelül elősegíti a cégek különböző ISO-minősítéseknek való megfelelését.
TÁMOGATOTT TARTALOM

Éjjel-nappal működő gazdaságunkban az ipar azért küzd, hogy a folyamatosan növekvő energiaigényt ki tudja elégíteni. Globális piacvezető automatizálástechnikai vállalatként felelősnek érezzük és elköteleztük magunkat az iránt, hogy partnereinkkel együttműködve hatékonyabbá tegyük a termelési folyamataikat, és csökkentsük a fellépő veszteségeiket.

Felismertük, hogy szükség van a hatékonyság időszakos felülvizsgálatára, amelyből gyakran kiderül, hogy ügyfeleink a vártnál rosszabb eredményekkel működnek, amin a lehetőségeket megragadva változtatnunk kell. Ebből kiindulva, az energiahatékonyság nevében kialakításra került ötlépéses programunk, amely az előállítást, a visszanyerést, a figyelemmel kísérést, a felhasználást és a gondolkodásmódot egyesítve épül fel.

Fontos felismernünk, hogy az energiahatékonyság kiemelkedő jelentőségű a gyártásunk, az ügyfeleink és nem utolsósorban a bolygónk szempontjából. A kampányunkkal azt szeretnénk elérni, hogy az energiára ne fix kiadásként, hanem egy kezelhető, a vállalkozás javára fordítható eszközként gondoljunk.

Az SMC első sarokköve rámutat, hogy a leghasznosabb energia a fel nem használt energia. El kell kerülnünk a felesleges energiatermelést, és hatékonyan kell felhasználnunk azt, amit már korábban előállítottunk. A túltermelés felismerése nem könnyű feladat, viszont a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a mérések elvégzése után az eredmények szembetűnőek.

Az egyik legfontosabb teendő a hatékony gondolkodásmód kialakítása (forrás: SMC)

Második lépésként fel kell tudnunk ismerni, hogy az egyszer felhasznált energia akár többször is hasznosítható, példa erre a munkahengerekben egyszer használt levegő újrafelhasználása. Ugyanúgy kell erre az újrahasznosításra gondolni, mint az otthonainkban szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozására.

Az újrahasznosítás mellett a felhasználást is folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk. Az SMC kapcsolóinak és más monitoring-, valamint mérőeszközeinek beépítése nagyobb rálátást biztosít a tényleges energiafelhasználásra, egyúttal a kezünkbe adja az irányítás lehetőségét.

Negyedik lépcsőnk arra ösztönzi az ügyfeleinket, hogy csak a szükséges energiát használják fel. Ezt több módon is el lehet érni, úgymint az előrelátó energiahatékony tervezéssel vagy a takarékos elemek beépítésével.

Végül, de nem utolsósorban, az egyik talán legfontosabb fázis a hatékony gondolkodásmód kialakítása, proaktív lépések megtétele az energiahatékonyság és a versenyképesség javítása felé a felhasznált források optimalizálásával, a produktivitás növelésével és a költségek csökkentésével.

Mindannyiunk érdeke, hogy bolygónk élhető legyen, hogy olyan lehetőségeket és módszereket találjunk, amelyek csökkentik a globális energiaigényt és a CO2-kibocsátást. Az SMC segít ennek a célnak az elérésében.

(x)