Orosz-kínai összefogással köröznék le az Airbust
Egy új vállalkozás saját építésű repülővel szeretné megszorongatni az amerikai gyártó óriásokat.

Az Aviation Week szerint a kínai Commercial Aircraft Corporation (Comac) és az orosz United Aircraft Corporation (UAC) nemrég bejelentett egy megállapodást, amely szerint egyesített erővel egy új, szélestörzsű repülőgép megépítésébe vágják a fejszéjüket.

A monstrum 280 utas befogadására lesz alkalmas, és így elméletileg a Boeing 787-tel és az Airbus A330-900-zal kerülhet egy súlycsoportba.

A két gyártó újdonsült közös vállalkozását China-Russia Commercial Aircraft International Corporation (CRAIC) néven már be is jegyezték, méghozzá Sanghajban, és éppenséggel a gépet is ebben a városban kívánják összeszerelni. Ha minden jól megy, 2027-re készülhet el az első modell.

A jármű hivatalos nevét még nem találták ki, és az Aviation Week jelentése alapján a két nemzet között nincs egyetértés a megjelölés kiválasztását illetően. Kína mindenképpen C929-re akarja keresztelni a szárnyast, amely a Comac sémájához igazodva a C919 nevű modellel kerülne mesterséges rokonságba. Az orosz UAC nem osztja a másik fél álláspontját, viszont ami a jelent illeti, a repülőgépre egyelőre így is C929 néven hivatkoznak.

Az új repülőgép gyártásának helyszíne megosztva Moszkva és Sanghaj lesz. Oroszország építi például a repülőgép kompozit szárnyait, a pilont (a motort a szárnyra illesztő tartószerkezetet) és a fő futóművet is. Kína feladata a törzs, a horizontális és vertikális stabilizátorok, az orrkúp és az orrfutómű kialakítása lesz. A repülőgép várhatóan legalább 50 százalékban kompozitanyagokból fog elkészülni. A tervek szerint a CRAIC Rolls Royce vagy General Electric hajtóművet fog alkalmazni, de a későbbi változatoknál még áttérhetnek az orosz fejlesztésű PD-35 motorra. A további alkatrészek leszállítása orosz, illetve kínai cégek privilégiuma lesz.